Свій бізнес на Буковині цьогоріч розпочали 1099 платників

  • 653

Свій бізнес на Буковині цьогоріч розпочали 1099 платників

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що на початок березня 2021 року в 13 центрах обслуговування платників (ЦОП) обліковується 60680 платників податків. З них 17278 юридичних осіб, 44272 фізичних осіб-підприємців та 578 осіб які здійснюють незалежну професійну діяльність. Від початку 2021 року свій бізнес розпочали 1099 платників податків, з них – 129 юридичних осіб та 970 фізичних осіб-підприємців.

У податковому відомстві акцентують увагу буковинців на легалізації підприємницької діяльності та відзначають, що кожен новостворений платник чи громадянин може отримати консультації з питань податкового законодавства та довідкову інформацію з питань обліку платників податків у ЦОПах, або використовувати всі можливості електронних сервісів, що розміщені на офіційному веб-порталі Державної податкової служби https://tax.gov.ua/.

Контакти усіх ЦОПів ДПС розміщено у відкритій частині Електронного кабінету (розділ «Прес-центр» https://cabinet.tax.gov.ua/contacts) та у банері «Центри обслуговування» на вебпорталі ДПС.

На період карантинних обмежень запроваджено, попередній запис для відвідування ЦОПу Чернівецької ДПІ ГУ ДПС у Чернівецькій області. Телефонуйте:

Видача картки платника податків (0372) 54-56-99;

Видача відомостей з ДРФО про доходи (0372) 54-56-99;

Видача/переоформлення ліцензій (0372) 51-26-56;

Реєстрація платника єдиного податку та надання витягу з реєстру платників єдиного податку (0372) 54-56-53;

Довідка про доходи ФОП (згідно поданих декларацій) (0372) 54-56-53;

Реєстрація РРО (0372) 54-21-37;

Проведення звірки по сплаті податків (0372) 54-56-39 або  (0372) 54-56-61;

Подання звітності (0372) 54-56-68.

 

РРО - запитання: Як відмовитися від РРО і почати застосовувати програмні реєстратори?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, суб'єкти господарювання, які у зв'язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій вирішили відмовитися від застосування РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких реєстраторів розрахункових операцій. З державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій можна ознайомитись на сайті ДПС України за посиланням :https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html.

Скасовують реєстрацію РРО у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, із поданням до контролюючих органів звітних документів, передбачених Законом про РРО. 

 

Декларування - 2021: не забудьте легалізувати доходи від «квартирантів»

У Головному управлінні ДПС області нагадують, що буковинці, які здають нерухомість в оренду, зобов’язані сплачувати податки. Відтак, кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та 1,5 відсотків військового податку.

Подати декларацію про майновий стан та доходи необхідно не пізніше 3 травня цього року до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Відповідно до пп. 170.1 Податкового кодексу України під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

До прикладу у м. Чернівцях затверджена мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру загальної площі нерухомого майна без врахування податку на додану вартість в наступних розмірах для приміщень, що використовуються під некомерційну діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб – 10 грн; виробничу діяльність – 20 грн.; комерційну діяльність – 30 грн. 

У відомстві зазначають, якщо договір оренди об'єктів нерухомості посвідчувався нотаріально, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця.

Форма Повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1242. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Суб'єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форма інформації затверджена  наказом Міністерства Фінансів України від 13.05.2017 № 497. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації ріелтер несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

 

Платникам Буковини: 22 березня - останній день для звітування з ПДВ, акцизу, плати за землю та рентної плати

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам податків, що 22 березня 2021 року - це граничний термін подання наступної податкової звітності за лютий 2021 року:

податкової декларації з ПДВ;

декларації акцизного податку;

податкової декларації рентної плати (місячної) з розрахунком: рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини; рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України; рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами; рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Також, пропонуємо буковинцям скористатися онлайн-сервісом «Електронний кабінет платника податків» https://cabinet.tax.gov.ua/, який надає можливість підготовки та подання до контролюючих органів електронної звітності та листування з контролюючим органом, що є вкрай важливим в період введення додаткових обмежувальних заходів, направлених на запобігання поширенню COVID-19.

 

На замітку платникам – електронний підпис

До якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС може звернутись платник податків для отримання ЕДП?

Платник податків може звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) для отримання електронних довірчих послуг.

При цьому ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності.

З інформацією щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів КН ЕДП ІДД ДПС можна ознайомитись на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) за посиланням: Головна/«Контакти»/«Отримання електронних довірчих послуг» https://acskidd.gov.ua/.

Звертаємо увагу, що з метою забезпечення надання кваліфікованих електронних довірчих послуг на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусу COVID-19 на території України, КН ЕДП ІДД ДПС здійснює надання електронних довірчих послуг лише за попереднім записом до відповідного відокремленого пункту реєстрації.

Наразі в карантинних умовах підрозділ Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області працює за попереднім записом. Телефон для запису: (0372)51-43-79. Адреса:  м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, буд. 200а, 1-й пов.,  каб. 110.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар