Конкурс УКРАЇНСЬКИЙ БОРЩ

  • 503

Додаток

до листа ДОН

від 31.03.2021 № 01-33/850

 

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

«УКРАЇНСЬКИЙ БОРЩ – НАЦІОНАЛЬНИЙ БРЕНД

КУЛІНАРНОЇ КУЛЬТУРИ»

Борщ – одна з найпопулярніших українських страв. Існує багато різновидів та способів його приготування. 6 жовтня 2020 року відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України, за підсумками якого культура приготування борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Вперше до Національного переліку включено загальноукраїнський елемент, а не лише регіональний.

У кожній родині є свій рецепт приготування борщу. Ми пропонуємо школярам взяти участь у сімейному конкурсі під назвою «Український борщ – національний бренд кулінарної культури». Конкурс проводиться з 15 березня до 01 червня 2021 року з метою популяризації нематеріальної культурної спадщини України, зокрема національної кухні через знайомство з її кулінарними традиціями.

У журі конкурсу ввійдуть представники закладів освіти всіх рівнів, діячі культури та мистецтва, державних та громадських організацій,  українські науковці. Учасникам необхідно креативно та нестандартно підійти до виконання своєї роботи, показати вміння проводити наукове інтерв’ю, продемонструвати свої знання про кулінарні традиції України, творчо представити роботу у відеоформаті.

За умовами конкурсу учасники повинні взяти інтерв’ю у мами, бабусі, інших родичів, знайомих та зняти короткий відеофільм (15-30 хв.) щодо приготування борщу за запитальником (див. Положення).

Для участі у конкурсі школярам 5-11 класів потрібно зареєструватися та надіслати свої роботи до 15 травня 2021 р. на електронну адресу організаторів конкурсу: method_department_kman@ukr.net.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до листа ДОН

від 31.03.2021 № 01-33/850

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО КОНКУРС «УКРАЇНСЬКИЙ БОРЩ – НАЦІОНАЛЬНИЙ БРЕНД КУЛІНАРНОЇ КУЛЬТУРИ»

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Конкурс «Український борщ – національний бренд кулінарної культури» (далі Конкурс) проводиться з ініціативи Комунального позашкільного закладу «Київська Мала академія наук учнівської молоді», за підтримки Національної спілки краєзнавців України, Українського державного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Національного музею історії України.

1.2. Конкурс проводиться з метою популяризації нематеріальної культурної спадщини України, зокрема національної кухні через знайомство з її кулінарними традиціями.

1.3. Обробка персональних даних учасників здійснюється відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». Реєстрація учасників Конкурсу означає, що батьки або особи, що їх заміняють погоджуються на обробку персональних даних авторів відправлених робіт, несуть усю відповідальність і дають свою згоду на оприлюднення відеоматеріалів в Інтернеті та використання персональних даних.

1.4. Участь у конкурсі безкоштовна.

 

ІІ. ТЕРМІНИ ПРОВЕДЕННЯ

2.1. Конкурс проводиться з 15.03.2021 до 01.06.2021.

2.2. Відеоматеріали учасників Конкурсу подаються організаторам до 15.05.2021.

 

ІІІ. УЧАСНИКИ КОНКУРСУ

 

3.1. До участі у Конкурсі запрошуються  вихованці та учні закладів позашкільної, загальної середньої, професійної та фахової передвищої освіти 5-11 класів.

3.2. Конкурс проводиться в трьох вікових категоріях: 5-7 клас; 8-9 клас; 10-11 клас.

 

ІV. УМОВИ КОНКУРСУ

 

4.1. Для участі у Конкурсі необхідно в період з 15 березня до 15 квітня 2021 року зареєструватися за посиланням: https://cutt.ly/qzEXVS3.

4.2. Учасники повинні взяти інтерв’ю у мами, бабусі, інших родичів, знайомих та зняти короткий (15-30 хв) відеофільм щодо приготування борщу за таким запитальником:

  • Як готують борщ у вашій сім’ї? Розкажіть його рецепт.
  • Які види борщу вам відомі?
  • Хто у вашій родині частіше варить борщ (мама, батько, бабуся, дідусь)?
  • Звідки ви знаєте рецепт борщу (від мами, бабусі, з Інтернету, з кулінарної книги)?
  • Як часто варять борщ  у вашій родині?
  • Коли їдять борщ (сніданок, обід, вечеря)?
  • Чи є борщ святковою стравою у вашій родині?
  • Який борщ варила ваша мама, бабуся?
  • Як правильно потрібно підібрати продукти для борщу? Чи є особливості, рекомендації (напр., купувати овочі на базарі, а не в магазині)?
  • Чи є якийсь ексклюзивний інгредієнт?
  • Без якого інгредієнта борщ не можна назвати борщем?
  • Без якого інгредієнта можна обійтися?
  • Чи знаєте ви пісні, прислів’я, приказки про борщ? Наведіть приклади.

 

4.3. Разом з відео-файлом подається наступна інформація:

 

Прізвище, ім’я, по батькові учасника

 

Заклад освіти, в якому навчається учасник

 

Клас, в якому навчається учасник

 

Прізвище, ім’я, по батькові респондента*

 

Дата та місце народження респондента*

 

В якому населеному пункті проведено інтерв’ю (в якому населеному пункті проживає респондент)*

 

 

*Дані розголошуватися не будуть

 

4.4. Інтерв’ю повинно проводитись особисто учасником. Роботи з порушенням авторського права знімаються з Конкурсу. Якщо для створення відеофільму учаснику Конкурсу потрібно використати інтелектуальну власність, права на яку належать третій особі, він зобов’язаний забезпечити правомірність використання цих прав і несе за це відповідальність.

4.5. Конкурс проводиться у два етапи:

1-й етап – заочний.

2-й етап – очно-дистанційний (представлення переможцями 1 етапу своїх робіт дистанційно в Zoom-конференції).

4.6. Відеофільми, що не відповідають вимогам цього положення, до участі у Конкурсі не допускаються.

Конкурсні роботи завантажуються на Google диск, на який дається посилання у листі на адресу: method_department_kman@ukr.net.

4.7. Відеофільми будуть оцінюватися за такими критеріями:

  • вміння вести наукове інтерв’ю;
  • творчий підхід до виконання;
  • наявність цікавих етнографічних фактів;
  • дизайн та цілісність відеофільму;
  • вміння працювати з редакторами.

 

V. ПОРЯДОК РОБОТИ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО КОМІТЕТУ КОНКУРСУ

 

5.1. Для організації та проведення всіх етапів Конкурсу створюється Організаційний комітет, який забезпечує його координацію, підбір журі, вирішує організаційні питання.

5.2. Організаційний комітет Конкурсу залишає за собою право:

внесення змін у терміни проведення Конкурсу;

використання інформації про учасників у рекламних цілях.

5.3. Усі фото, відео та аудіо-матеріали, отримані під час проведення Конкурсу, стають власністю організаторів та можуть бути використані за рішенням оргкомітету без узгодження та виплати гонорарів.

5.4. Оргкомітет формує та затверджує склад журі Конкурсу для незалежного та об’єктивного оцінювання учасників. До складу журі ввійдуть представники закладів освіти всіх рівнів, діячі культури та мистецтва, державних та громадських організацій, українські науковці.

 

VІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ

ТА НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ

 

6.1. Отримані відеофільми учасників Конкурсу оцінюються кожним членом журі Конкурсу методом експертної оцінки за 100-бальною шкалою.

6.2. Підсумкова оцінка відеофільму кожного учасника Конкурсу формується шляхом підрахунку його оцінок за кожним із критеріїв. Переможці Конкурсу визначаються виходячи із загальної кількості набраних балів.

6.3. Рішення журі, що оформлюється у вигляді протоколу підписаного всіма членами журі, є остаточним й оскарженню не підлягає.

6.4. Журі має право на визначення додаткових номінацій і нагород.

6.5. Відповідно до підсумкового протоколу, учасникам Конкурсу видається електронний сертифікат, переможці нагороджуються дипломами, що підтверджує успішність проходження всіх етапів конкурсних процедур, та подарунками.

6.6. Електронний сертифікат зі зазначенням ПІБ, класу, назви закладу освіти Організатор відправляє на електронну адресу, вказану учасником при реєстрації, в строк не пізніше 10 (десяти) робочих днів.

6.7. Офіційні результати проведення Конкурсу розміщуються на сайті Комунального позашкільного закладу «Київська Мала академія наук учнівської молоді» kman.org.ua.

 

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар