У першому кварталі 2021 року бюджети Буковини отримали понад 878 мільйонів гривень податкових платежів

  • 664

У першому кварталі 2021 року бюджети Буковини отримали понад 878 мільйонів гривень податкових платежів

Упродовж січня-березня 2021 року до місцевих бюджетів Чернівецької області надійшло 878,3 млн гривень податків та зборів, що порівняно з аналогічним періодом минулого року більше на 97,4 млн гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

«Звісно, що головним сегментом наповнення місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб. Упродовж першого кварталу цього року, буковинці сплатили 577,3 млн гривень цього платежу. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року забезпечено приріст надходжень в абсолютній сумі 73 млн гривень», – деталізував Віталій Шпак.

Також у числі бюджетоформуючих складових розвитку територіальних громад краю – єдиний податок у розмірі 142,9 млн гривень, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року більше на 14,3 млн гривень, а також 97,6 млн гривень майнових податків в тому числі плата за землю – 87,0 млн гривень та податок на нерухоме майно – 10,6 млн гривень.

Крім того, до місцевих бюджетів надійшло 26,1 млн гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів; 12,1 млн гривень рентної плати за використання природних ресурсів; 12,3 млн гривень податку на прибуток; 3,8 млн гривень плати за лiцензiю на право роздрібної торгівлі тощо.

 

Тетяна Булавка: Буковинські податківці продовжують роз’яснювальну кампанію про нюанси нарахування та сплати податку на нерухомість у 2021 році

Відеоматеріал за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/462026.html

 

Консультаційний тиждень онлайн: ТОП - 5 роз’яснень щодо адміністрування ПДВ

2 квітня 2021 року в рамках консультаційного тижня податківці консультували щодо порядку адміністрування ПДВ. Буковинці надсилали свої запитання та телефонували  на «гарячу лінію» щодо  адміністрування податку на додану вартість, «новації» для сільськогосподарських товаровиробників.

Спікери: Микола Загарюк - заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області; Надія Костенюк – в.о. начальника управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків.

Проаналізувавши усі запитання зроблено акценти на наступних: 

Чи застосовуються штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину?

Які дії платника податків у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН?

З якої дати починається відлік строку давності для застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Яка кількість касових чеків, що додаються до звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, включається до складу податкового кредиту?

Протягом якого терміну подається скарга на рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування?

Відповіді на запитання: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/462034.html

 

Буковинські податківці роз’яснюють: Яке нерухоме майно відноситься до об’єктів житлової нерухомості?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п.п. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єкти житлової нерухомості - будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Звертаємо увагу, що згідно із п.п. 14.1.129.1 п.п. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 ПКУ будівлі, віднесені до житлового фонду поділяються на такі типи: житловий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання.

Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості.

Житловий будинок садибного типу – житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень;

прибудова до житлового будинку - частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін, і яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;

квартира – ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання; котедж – одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;

кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах - ізольовані помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів.

Садовий будинок – будинок для літнього (сезонного) використання, який в питаннях нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків (п.п. 14.1.129.2 п.п. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Дачний будинок – житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку(п.п. 14.1.129.3 п.п. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

 

ДПС Буковини: Порядок листування платників податків та контролюючих органів в «Електронному кабінеті»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що порядок обміну електронними документами платника податків та контролюючого органу затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Зміни Податкового Кодексу в частині листування платників податків та контролюючих органів були внесені  Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»

Згідно п. 42.1 ст.42 Податкового Кодексу податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги або інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків, повинні бути складені у письмовій формі, відповідним чином підписані та у випадках, передбачених законодавством, завірені печаткою такого контролюючого органу і відображатися в електронному кабінеті.

Крім того згідно п. 42.4 ст. 42 Кодексу платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар