Земельна реформа: проконсультуйтеся з юристом

  • 360

Що ближче відкриття ринку землі, то більше правових запитань виникає у власників та користувачів земельних ділянок. Тому надзвичайно важливо з боку правової спільноти забезпечити українським громадянам надання якісної правової допомоги із земельних питань. Кожна людина може отримати правову інформацію, консультацію чи роз’яснення з правових питань, звернувшись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри). Крім того, визначені законом категорії осіб можуть скористатися окремими видами правових послуг, що надаються юристами центрів та адвокатами, а саме: захистом, представництвом інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складенням документів процесуального характеру. 

В Україні триває земельна реформа. У березні минулого року Верховна Рада України прийняла Закон України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який набирає чинності з 1 липня 2021 року.

Зазначений Закон передбачає, що право набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення мають лише: громадяни України; юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; територіальні громади; держава.

Також законодавчо встановлені обмеження щодо загальної площі земельних ділянок, яка може перебувати у власності однієї особи, а саме:

  • до 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 га. Виключення становлять земельні ділянки, набуті у власність до 1 липня 2021 року;
  • з 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України або юридичної особи, яка не має іноземних учасників та бенефіціарів, не може перевищувати 10 тис. га.

«Успіх реалізації земельної реформи, в тому числі, залежить від ефективності механізмів захисту прав громадян та їх правової спроможності у сфері земельних відносин. Перед системою надання безоплатної правової допомоги стоять два вагомі завдання – покращення правової обізнаності українців та забезпечення якості надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Як отримати БПД з питань земельних правовідносин

Як показує практика, у власників та користувачів землі виникає багато запитань у галузі земельних правовідносин. Найпоширеніші – це:

  • укладання, розірвання, зміна умов договору оренди земельної ділянки;
  • оформлення права власності на земельну ділянку;
  • встановлення меж земельної ділянки;
  • отримання ділянки із земель державної та комунальної власності;
  • протидія рейдерському захопленню землі;
  • інші питання щодо користування землею.

Якщо вам потрібна правова консультація з будь яких питань, у тому числі – у галузі земельних правовідносин, ви можете:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи надання БПД – 0 800 213 103;
  • звернутися до місцевих центрів та бюро правової допомоги (контакти: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/);
  • відвідати дистанційні або мобільні пункти доступу до БПД, графік роботи яких можна дізнатися в найближчому місцевому центрі/бюро правової допомоги;
  • поставити запитання у месенджер Facebook-сторінки системи надання БПД: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid;
  • переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua/;
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням: https://bit.ly/3hwwgqR.

Надання правової допомоги працівниками центрів

Фахівці системи надання БПД надають правову інформацію, консультації чи роз’яснення з правових питань як очно, так і дистанційно. Практика доводить, що своєчасне звернення до юристів дозволяє уникнути багатьох проблем, розв’язати спірне питання між сторонами у позасудовий спосіб, не витрачаючи час та кошти на судовий розгляд.

Юристи, які працюють у центрах та бюро правової допомоги, мають великий практичний досвід та знання в галузі земельного права, адже для системи надання БПД «земельна» тема не нова. Наразі система надання БПД долучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України», який реалізується відповідно до Угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

У 2020 році до системи надання БПД надійшло понад 51,2 тис. звернень із земельних питань. Найчастіше клієнти зверталися з питань приватизації земельних ділянок, користування ними (договір оренди, сервітуту, емфітевзису, суперфіцію), а також оформлення документів на земельну ділянку.

Кожне питання, з яким звертаються громадяни, має індивідуальний характер та потребує навичок юриста ідентифікувати проблему клієнта, надати зрозумілу правову консультацію, а також за необхідності надати допомогу в забезпеченні доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, що полягає, зокрема у складенні документів процесуального характеру та представництві інтересів у судах, інших державних органах та органах місцевого самоврядування, перед іншими особами).

Корисні ресурси для власників та користувачів землі

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар