Відбулося чергове засідання Громадської Ради при податковій службі Буковини

  • 310

Відбулося чергове засідання Громадської Ради при податковій службі Буковини

Вчора, 13 травня 2021 року відбулося чергове засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

До участі у засідання запрошені начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області – Віталій Шпак; заступник начальника – Наталія Чернівчан; заступник начальника – Микола Загарюк.

Модератором заходу був голова Громадської ради Олександр Побережний.

Під час засідання очільник податкової служби Шпак Віталій поінформував членів Громадської Ради про сплату податків буковинцями у розрізі бюджетів, звернувши особливу увагу на наповненні місцевих бюджетів.

Члени Громадської ради обговорили презентаційні матеріали про порядок надання адміністративних послуг та переваги отримання онлайн послуг, які підготував начальник управління електронних сервісів Комов Вадим.

Також учасники засідання позитивно оцінили роз’яснювальні матеріали щодо порядку сплати громадянами майнових податків, які продемонстрував в.о. начальника управління податкового адміністрування Урбанчук Сергій.

З даних питань активно всі дискутували та висловлювали свої думки щодо покращення адміністрування майнових податків та ефективної взаємодії з громадськістю.

Також під час засідання громадськість порушила ряд питань зокрема, щодо найбільш проблемних, в частині подання об’єднаної звітності ПДФО та ЄСВ і  одноголосно прийняла рішення направити запит на Голову ДПСУ та Голову Громадської ради при Державній податковій службі України з проханням доопрацювати чи роз’яснити порядок.

Наприкінці заходу, члени Громадської ради надали ряд пропозицій для розгляду на наступному засіданні.

 ФОТО https://cv.tax.gov.ua/media-ark/fotogalereya/zustrichi-z-gromadskistyu/9112.html 

 

На сайті ДПС розміщенні електронні форми додатків до Порядку надання контролюючим органам інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують платників, що постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1330 затверджено Порядок надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів.

Згідно з Порядком сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі - Ради), надсилають у десятиденний строк з дня прийняття рішень, але не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлених місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів, до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та/або зборів, в електронному вигляді інформацію щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів за затвердженими формами.

Крім того, у податковому відомстві зазначають, електронні форми додатків розміщенні на офіційному веб-порталі ДПС у розділі Законодавство/Податкове законодавство/Постанови Кабінету Міністрів України/Постанова КМ України від 28.12.2020 №1330 "Про затвердження Порядку та форм надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів"

https://www.tax.gov.ua./zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/postanovi-kabinetu-ministr/75096.html

Контакт: Оксана Репчук – тел. (0732) 545660

 

Платники єдиного податку сплатили до територіальної казни понад 188,7 млн грн

У податковій службі Буковини інформують, бізнес - спільнота Чернівецької області, що працює за спрощеною системою оподаткування протягом січня-квітня 2021 року перерахувала до місцевого бюджету понад 188,7 мільйона гривень єдиного податку.

Слід відзначити, що місцеві громади Буковини з початку поточного року отримали від спрощенців на 26,4 млн грн більше проти аналогічного періоду минулого року.

Надходження податку до місцевих бюджетів від представників спрощеної системи оподаткування, розподілені таким чином: найбільша бюджетна частка належить фізичним особам – підприємцям, які сплатили понад 153,5 мільйонів гривень єдиного податку. Від юридичних осіб – спрощенців територіальні громади краю отримали понад 23,4 мільйонів гривень податкових надходжень. Від сільськогосподарських товаровиробників четвертої групи надійшло 11,8 мільйонів гривень.

Відтак, нагадують платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Вони можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більше як до кінця поточного звітного року.

Виключення: платники єдиного податку І групи мають карантинні преференції та не сплачують єдиний податок за травень 2021 року.

Підприємці, які відносяться до 3 групи, сплачують ЄП протягом 10 днів після закінчення граничного строку подання квартальної податкової декларації.

Сільгоспвиробники сплачують єдиний податок щокварталу протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у встановлених ПКУ розмірах.

 

ЄСВ: Підприємець звільняється від сплати єдиного внеску за себе, якщо він набув статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, у разі якщо фізична особа- підприємець набула статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, або досягла віку, встановленого статтею 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, вона звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу.

Пропорційний розрахунок бази нарахування ЄВ для цієї категорії платників Законом № 2464 не передбачений, тому місяць, в якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄВ.

 

Податкова служба Буковини протидіє відмиванню доходів

У податковому відомстві краю повідомляють, що відділом боротьби з відмиванням доходів впродовж січня – квітня 2021 року направлено до відповідних органів 45 повідомлень про фінансові операції, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму на загальну суму майже 197,3  млн грн.

Крім того 11 висновків аналітичних досліджень передано до податкової міліції для розгляду та прийняття рішень, з них за ознаками злочинів:

за статтею 209 ККУ (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) 5 матеріалів на суму 9,9 млн грн;

решта матеріалів на суму 75,9 млн грн за наступними статтями ККУ - 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), 364 (зловживання владою або службовим становищем), 366 (службове підроблення).

За результатами проведених аналітичних досліджень у січні-квітні 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, внесені відомості про вчинення 5 кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального Кодексу.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар