Податківці зустрілися за «круглим столом» з представниками Кельменецької територіальної громади щодо погашення податкового боргу

  • 269

 

Податківці зустрілися за «круглим столом» з представниками Кельменецької територіальної громади щодо погашення податкового боргу

Вчора начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак обговорив з представниками Кельменецької територіальної громади порядок погашення податкового боргу комунальними підприємствами у відповідності до Закону № 1072.

За словами посадовця, представникам органу місцевого самоврядування  роз’яснено порядок та умови списання штрафних санкцій та пені за умови сплати основної суми боргу.

Учасники засідання отримали повну картину боржників на території територіальної громади та аналіз результативності заходів застосованих податківцями для стягнення заборгованості. Враховуючи те, що вказані платежі надходять до бюджету громади податківці запропонували звернути увагу на діяльність даної категорії бізнес- спільноти.

Ще під час заходу акцентували увагу на необхідності забезпечення повного обліку і проведення інвентаризації земельних ділянок та об'єктів житлової та нежитлової нерухомості. Серед важливих питань визначили забезпечення  контролю представниками громади не тільки за майновими податками, а й за реалізацією підакцизної продукції, застосуванні суб'єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій та видачі фіскальних чеків.

Не залишено поза увагою і напрями боротьби із здійсненням  підприємницької діяльності без державної реєстрації, неофіційною зайнятістю та визначено основні шляхи співпраці і обміну інформацією між податківцями та територіальними громадами.

 

Нагадування платникам!

20 травня - граничний строк сплати податків за І квартал 2021 року

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що у четвер, 20 травня закінчується строк сплати:

авансового внеску з єдиного податку за травень 2021 року платниками єдиного податку 1-ї та 2-ї груп;

єдиного податку з сум доходів, що оподатковуються за ставкою 15% та задекларовані в I кварталі 2021 року платниками єдиного податку 1-ї та 2-ї груп;

єдиного податку за I квартал 2021 року платниками — юридичними та фізичними особами, віднесеними до 3-ї групи;

податку на прибуток підприємства за I квартал 2021 року;

частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за I квартал 2021 року;

екологічного податку за І квартал 2021 року;

рентної плати за спеціальне використання води за І квартал 2021 року;

рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за І квартал 2021 року;

рентної плати за користування надрами (для видобування корисних копалин/у цілях, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин) за І квартал 2021 року;

збору за місця для паркування транспортних засобів за І квартал 2021 року;

туристичного збору за І квартал 2021 року;

ЄСВ за квітень 2021 року.

 

Електронні сервіси: Платник податків має можливість отримати в електронному вигляді довідку про відсутність заборгованості з платежів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, «Електронний кабінет» – це найбільш популярний сервіс ДПС, який є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом.

Електронний кабінет надає безконтактні способи взаємодії платників податків та контролюючих органів з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Призначення Електронного кабінету – надати платнику податків можливість реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування у режимі онлайн, суттєво зменшити витрати платників на адміністрування податків і зробити інформацію щодо кожного платника податків доступною та прозорою. Постійне розширення функціоналу Електронного кабінету зводить особисте спілкування з контролюючими органами до мінімуму, що, у свою чергу, убезпечує платника, особливо в умовах дії карантину, від близьких контактів, які можуть мати негативні наслідки для здоров’я.

Довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи формується за відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Для отримання Довідки платникові необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (Довідка) за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 (далі – Порядок № 733).

Заява подається платником – на адресу уповноваженого органу через приватну частину Електронного кабінету, вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису.

Детальніше: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/468662.html

 

Запитання від платника: Коли ФОП при наданні в суборенду приміщень може застосовувати 2 групу єдиного податку

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що п. 291.4 ПКУ встановлені умови перебування фізичних осіб – підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у відповідних групах платників єдиного податку.

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ до другої групи платників єдиного податку належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Дія пп. 2 п. 291.4 ПКУ не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Пунктом 291.5 ПКУ визначені види діяльності та умови, при яких суб’єкти господарювання не можуть бути платниками єдиного податку.

Зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010, діяльність, пов’язана із наданням в оренду власного чи орендованого нерухомого майна відноситься до групи 68.20.

Таким чином, фізична особа – підприємець, яка надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати другу групу платників єдиного податку за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам єдиного податку та/або населенню.

 

РРО: Яка буде відповідальність, якщо ФОП платник єдиного податку на ринку не надав ФОП покупцеві первинні документи на товар

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п. 6 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» РРО та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами – підприємцями), які не застосовують РРО та/або програмні РРО відповідно до Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Згідно з п. 296.10 ст. 295 Кодексу РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Водночас, відповідно до п. 15 ст. 3 Закону № 265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів».

Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар