ДПС Буковини: Микола Загарюк нагадав платникам податків про кінцевий термін подання заяв на списання штрафних санкцій та пені

  • 286

ДПС Буковини: Микола Загарюк нагадав платникам податків про кінцевий термін подання заяв на списання штрафних санкцій та пені

До 10 червня, кінцевого терміну подання заяв на списання штрафних санкцій та пені, нарахованих на суму податкового боргу, залишилося небагато часу - скористайтесь своїм правом на списання. Вчасно подайте заяву та сплачуйте суму податкового боргу без фінансових санкцій. Наголосив у відеокоментарі заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк.  

Відеокоментар: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/469158.html

 

На  4,7 млн грн зросла сума відшкодованого підприємствам області податку на додану вартість

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Шпака у січні - квітні  2021 року  на рахунки платників відшкодовано майже 78,6 млн грн податку на додану вартість. Така сума відшкодування більше відповідного періоду минулого року на 4,7 млн грн.  

За словами посадовця в області налічується 80 платників, які декларують бюджетне відшкодування цього податку. Зокрема, впродовж січня - квітня 2021 року ними подано заяв на загальну суму 99,7 млн грн. Це на майже на 28,4 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік.

Серед заявників 54 підприємства – експортери, сума задекларованого бюджетного відшкодування понад 69 млн грн.

Також задекларували бюджетне відшкодування на 10,6 млн грн 17 перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення та 4 підприємства, засновані організаціями інвалідів  на суму майже 1,0 млн грн.

На внутрішньому ринку України заявки на бюджетне відшкодування подали 5 платників на 19,0 млн грн.

Всі заявлені до повернення суми відшкодовуються вчасно за результатами камеральних перевірок, але разом з тим відзначає Віталій Шпак, із початку року майже в 1,4 рази зросли суми податку на додану вартість незаконно заявлені до відшкодування. Торік податківцями упереджено неправомірного відшкодування на суму 2,1 млн грн, а цього року уже понад 2,9 млн грн.

 

До місцевих бюджетів Буковини надійшло 117,5 млн грн земельного податку та орендної плати за землю

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що платники земельного податку та орендної плати за землю у січні - квітні 2021 року сплатили до місцевих бюджетів області більше 117,5 млн гривень.

У податковому відомстві деталізують: свій вагомий внесок у наповнення казни внесли підприємства області – 94,4 млн грн, а завдяки фізичним особам, котрі мають у власності чи користуються землею, місцеві бюджети Буковини отримали 123,1 млн грн земельного податку.

Податківці нагадують, земельний податок сплачується власниками земельних ділянок та земельних паїв (часток), а орендна плата – землекористувачами - орендарями за земельні ділянки державної і комунальної власності, які використовуються ними на підставі договорів оренди.

Та акцентують - земельний податок, який сплачують громадяни за місцем розташування земельної ділянки, зараховується до бюджету громади. Тому кожен буковинець, незалежно від суми сплаченого податку, робить посильний внесок у територіальний розвиток.

Відтак, платникам слід знати, згідно з п.286.5 ст.286 ПКУ нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку, а сплачується такий податок фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.287.5 ст.287 ПКУ).

 

Е–документи: У який термін слід очікувати отримання першої та другої квитанцій при надсиланні звітності

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що термін та порядок отримання автором електронного документа (далі – Автор) першої та другої квитанцій при надсиланні електронних документів в електронному вигляді передбачено Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок).

Перша квитанція надсилається Автору протягом двох годин з часу отримання відповідного електронного  документа контролюючим органом, в іншому разі – протягом перших двох годин наступного операційного дня.

Не пізніше наступного робочого дня з моменту формування першої квитанції, якщо інше не встановлено нормативно-правовими актами та Порядком, формується друга квитанція.

Звертаємо увагу, що абзацом першим та третім п. 42.6 ст. 42 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до ПКУ, законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями  без укладення відповідного договору.

 

Фіскальний чек: Обов’язкові реквізити фіскального звітного чеку ”Z-звіт”

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п. 14 Постанови Кабінету Міністрів України Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 року № 199 «Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій та вимог щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування» із змінами та доповненнями чеки всіх звітів повинні містити такі загальні реквізити:

 назву і адресу господарської одиниці;  індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі літери ”ПН”. У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності не зареєстрований як платник ПДВ, замість індивідуального номера платника повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або ідентифікаційний номер згідно з ДРФО (для фізичних осіб), а замість літер ”ПН” - літери ”ІД”;  фіскальний номер реєстратора, перед яким друкуються великі літери ”ФН”; заводський номер реєстратора;  логотип виробника.                   

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар