15 червня - граничний строк подання :

  • 274

15 червня - граничний строк подання :

? заяви   щодо   переходу   на  спрощену  систему  оподаткування  з   ІIІ кварталу 2021 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік (п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – Кодекс));

? заяви щодо переходу  на  іншу  групу  платника   єдиного  податку  з   ІIІ кварталу 2021 року (п.п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 Кодексу)

? звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1) за травень 2021 року (п. 7 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265));

? довідки про використані розрахункові книжки за травень 2021 року (п. 7 ст. 3 Закону № 265)

На Буковині готельєри та паркувальники авто спрямували до регіональної казни понад 1 млн гривень

Інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області та  наголошують дані платежі наповнюють безпосередньо бюджети територіальних громад. Відтак, у січні - травні 2021 року до регіональних бюджетів надійшло понад 1 млн грн  туристичного збору та збору за місця для паркування транспортних засобів.

Нагадаємо, що ставки збору за місця паркування транспортних засобів встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Туристичний збір сплачують громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, де встановлено збір, і тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі). (пп. 268.2.1 ПКУ).

Відтак, у податковому відомстві наголошують, надходження даних зборів – додатковий ресурс для забезпечення соціально-економічного розвитку територіальних громад та вирішення місцевих питань фінансового характеру.

У разі виявлення несправностей в роботі РРО/ПРРО – необхідно повідомити контролюючі органи

Про це роз’яснюють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Відтак, суб’єкт господарювання, який здійснює розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язаний у разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових  операцій  (далі – РРО)  чи  програмного РРО (далі – ПРРО) повідомити про це центр сервісного обслуговування та контролюючий орган, у якому такий суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків.

Терміни, протягом яких суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган про несправність РРО та/або ПРРО, встановлені п. 16 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265).

Так, у разі виявлення несправностей РРО, а також пошкодження засобів контролю, повідомлення в довільній формі надсилається письмово або засобами телекомунікацій до:

 контролюючого органу, у якому суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків – протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження;

центру сервісного обслуговування – протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження.

У разі виявлення несправностей ПРРО суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, засобами телекомунікацій повідомити про це контролюючий орган, виробника ПРРО та/або центр сервісного обслуговування (за наявності) за встановленою формою.

Форму № 2-ПРРО «Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій» затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23 червня 2020 року № 317  (додаток 2 до Порядку № 317).

Нормами Закону № 265 не передбачено відповідальності до суб’єкта господарювання у разі не повідомлення контролюючого органу про виявлення несправностей РРО та/або ПРРО, а також пошкодження засобів контролю.

Проте, звертаємо увагу, що за непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО застосовуються фінансові санкції передбачені до п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Бліц-відповіді на питання про сплату податку на нерухоме майно – 2021

Громадянин має декілька об’єктів житлової нерухомості, які розміщені в різних населених пунктах. До якого контролюючого органу він може звернутись для проведення звірки даних, щоб сплатити податок на нерухоме майно?

Фізичні особи – власники нерухомого майна відповідно до п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 ПКУ мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку. Якщо виявляють розбіжності між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове ППР.

Попереднє ППР вважають скасованим (відкликаним).

Крім того, фізособи, з використанням КЕП, мають можливість переглянути сформовані ППР щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого через офіційний вебпортал ДПС.

Власник нерухомості отримав повідомлення-рішення, але вважає, що сума податку повинна бути іншою, ніж зазначена в цьому повідомленні. Як виправити нараховане зобов’язання?

Необхідно звірити на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, розмір загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості та право на користування пільгою із сплати податку.

У разі виявлення розбіжностей із даними, підтвердженими платником податку, орган фіскальної служби за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим.

Як оподатковується нерухомість, яку фізична особа отримала у власність в другій половині року?

Що стосується новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості, то податок сплачується фізичною особою платником починаючи з місяця, у якому виникло право власності на такий об'єкт. Орган державної податкової служби направляє податкове повідомлення рішення зазначеному власникові після одержання інформації про виникнення права власності на такий об'єкт.

 

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар