Впродовж п’яти місяців 2021 року платникам області відшкодовано понад 111 мільйонів гривень податку на додану вартість

  • 240

Впродовж п’яти місяців 2021 року платникам області відшкодовано понад 111 мільйонів гривень податку на додану вартість

 

Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Загалом за п’ять місяців цього року платники області задекларували понад 128 мільйонів бюджетного відшкодування податку на додану вартість на свої рахунки.

 В області налічується 85 декларантів бюджетного відшкодування. У числі підприємств, які задекларували бюджетне відшкодування податку на додану вартість , 56 підприємств що здійснювали експортні операції на суму понад 90,3 млн грн; 17 на суму 16,6 млн грн - міжнародні перевезення; 5 на 1,2 млн грн  - які використовують працю осіб з вадами здоров’я; 7 на 19,8 млн грн інших підприємств які здійснюють операції з придбання та спорудження основних засобів. Більшість з них, реально створюють додану вартість та ефективно продають свою продукцію на європейському ринку.

Також податківці відзначають, що незважаючи на постійне вдосконалення електронної системи процесу відшкодування ПДВ бізнесу упереджено 13 випадків неправомірного відшкодування ПДВ на суму понад 2,9 млн. грн.  

Також у відомстві розповідають, що в області стабільно зростають надходження податку на додану вартість. Так, за січень – травень цього року забезпечено збір податку на додану вартість до державного бюджету у сумі  майже 421,5 млн грн - це більше на 71,8 млн грн минулорічних показників.

 

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка звернулася до платників єдиного податку I групи

У червні 2021 року (враховуючи вихідні дні)- останній день сплати єдиного податку 18 червня 2021 року. Звільнення від сплати єдиного соціального внеску та єдиного  податку для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування 1 групи, закінчилося 31 травня 2021 року! 

Відповідно  з 1 червня 2021 року для платників єдиного податку 1 групи відновлюється обов'язок сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску. 

Податковим кодексом визначено термін сплати авансових внесків з єдиного податку фізичними особами підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування  першої та другої групи до 20 числа щомісячно. У червні 2021 року (враховуючи вихідні) - останній день сплати єдиного податку 18 червня 2021 року. А єдиний соціальний внесок за червень цього року -  сплачуємо до 20 липня 2021р.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад у відсотках від Прожиткового мінімум для працездатних осіб, який з 1 січня 2021 року складає 2270 гривень. Якщо встановлена ставка єдиного податку у розмірі 10 відсотків то сплачуємо 227 гривень.

Необхідно врахувати, що мінімальна сума єдиного соціального внеску у зв’язку із зміною мінімальної заробітної плати у 2021 році складає 1320 гривень в місяць.

 

Надання в оренду земельної ділянки фізичною особою: як оподатковується отриманий дохід?

Головне управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснює, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підпунктом 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 ПКУ передбачено, що податковим агентом платника ПДФО – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Доходи, отримані від надання в оренду (суборенду) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою 18 відсотків.

Такі доходи також підлягають оподаткуванню військовим збором. Ставка військового збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX ПКУ (п.п. 1.3 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Отже, доходи фізичної особи від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю оподатковуються ПДФО за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо ж громадяни отримали доходи від надання в оренду земельного паю орендарю – фізичній особі, то такі громадяни повинні самостійно прозвітувати про отримані доходи шляхом подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Така декларація подається щороку не пізніше 01 травня року, наступного за роком отримання доходу, і власник земельного паю – орендодавець зобов’язаний самостійно нараховувати та сплатити ПДФО та військовий збір.

 

Податківці викривають фінансові операції з відмивання доходів

Впродовж січня – травня 2021 року до відповідних органів направлено 60 повідомлень про фінансові операції, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму на загальну суму майже 325,3 млн грн – інформують у відділі боротьби з відмиванням доходів Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Крім того 13 висновків аналітичних досліджень передано до податкової міліції для розгляду та прийняття рішень, з них за ознаками злочинів:

за статтею 209 ККУ (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) 5 матеріалів на суму 36,5  млн грн;

решта матеріалів на суму 131,0 млн грн за наступними статтями ККУ - 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), 364 (зловживання владою або службовим становищем), 366 (службове підроблення).

За результатами проведених аналітичних досліджень у січні-травні 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, внесені відомості про вчинення 5 кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального Кодексу.

Також, два висновки аналітичних досліджень з ознаками кримінальних правопорушень було приєднано до кримінальних проваджень, які були порушені на момент їх складання.

 

ПРРО: Як діяти суб’єкту господарювання при відключенні світла, коли неможлива робота на комп’ютері з ПРРО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачено можливість роботи ПРРО в режимі офлайн у випадку відсутності зв’язку ПРРО з фіскальним сервером ДПС.

Порядок застосування ПРРО в режимі офлайн встановлено розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.07.2020 за № 635/34918 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547».

Слід звернути увагу, що відповідно до статті 5 Закону у разі відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу облік операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та формування розрахункових документів здійснюються у порядку, встановленому Національним банком України. Отже, згідно з пунктом 6 Порядку № 317 порядок застосування ПРРО в режимі офлайн, визначений розділом V Порядку № 317, не розповсюджується на розрахункові операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі. 

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар