30 червня - граничний строк сплати

  • 265

30 червня - граничний строк сплати

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що 30 червня граничний термін сплати :

акцизного податку за травень 2021 року (п. 57.1 ст. 57 та п.п. 222.1.1 п. 222.1 ст. 222 Податкового кодексу України);

військового збору з нарахованого,  але  не  виплаченого  доходу  за травень 2021  року  (п.п. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168, п. 161 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України);

податку на додану вартість за травень 2021 року (п. 57.1 ст. 57 та п. 203.2 ст. 203 Податкового кодексу України);

податку на доходи фізичних осіб  із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за травень 2021 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці (п. 170.4 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)) та  з  нарахованого, але не виплаченого доходу за травень 2021  року  (п.п. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168  Кодексу);

змельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної  або  комунальної  власності (крім  громадян)  за  травень  2021 року  (п. 287.3 та п. 287.4 ст. 287 Податкового кодексу України);

рентної плати :  за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за травень 2021 року (п. 257.5 ст. 257 Податкового кодексу України (далі – Кодекс));  за   користування  радіочастотним  ресурсом України  за  травень 2021 року (п. 257.5 ст. 257 Кодексу); за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами  за  травень  2021 року  (п. 257.5 ст. 257 Кодексу);  за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за травень 2021 року (п. 257.5 ст. 257 Кодексу).

 

За земельні ділянки під багатоквартирними будинками власники квартир (жилих приміщень) у таких будинках не сплачують земельний податок

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють , що платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними жилими будинками є особи, яким такі земельні ділянки відповідно норм Земельного кодексу України передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи і організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.

Власники квартир (жилих приміщень) у багатоквартирних жилих будинках не є платниками земельного податку до бюджету за земельні ділянки під такими будинками.

Відповідно до ст.ст. 269, 270 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди (п.п. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Згідно зі ст. 42 Земельного кодексу України від 27 жовтня 2001 року № 2768-ІІІ зі змінами та доповненнями земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З урахуванням викладеного, платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними жилими будинками є особи, яким такі земельні ділянки відповідно норм Земельного кодексу України передаються у постійне користування або у власність: підприємства, установи і організації, що здійснюють управління цими будинками, а також об’єднання власників будинків.

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

Три запитання про сплату ЄСВ

У податковій службі краю започатковано рубрику «Три запитання про сплату податків». Посадовці будуть інформувати про найбільш актуальні запитання які надходили від громадськості та бізнесу продовж місяця.

Сьогодні на зв’язку заступник начальника Головного управління у Чернівецькій області Микола Загарюк.

Миколо Васильовичу! Податківці не приховують, що питання погашення боргів зі сплати єдиного соціального внеску є проблемним. Яку суму ЄСВ заборгував бізнес? Які заходи з боржниками проводять податківці.

Прикро, але незважаючи на весь комплекс, як роз’яснювальних так заходів примусового стягнення, борг із сплати внеску приватними підприємцями та роботодавцями – юридичними особами на початок червня перевищує 241,2 млн. грн. Борг допустили 652 юридичні особи та 14837 фізичних осіб - підприємців.

З боржниками проводяться всі заходи які передбачено чинним законодавством, зокрема передача на примусове стягнення.

З метою погашення заборгованості передано на примусове стягнення до територіальних підрозділів Державної виконавчої служби 715 узгоджених вимог про сплату боргу з ЄСВ на 18,3 млн. грн. Загалом на виконанні у ДВС знаходяться вимог про стягнення на загальну суму 166,9 млн. грн. боргу з ЄСВ, (від початку року вже погашено 4,4 млн. грн.).

Також у 2020 році були законодавчі зміни, що дозволяли списати борг із сплати ЄСВ тим платникам, котрі починаючи з 1 січня 2017 року не здійснювали підприємницьку діяльність. Такою процедурою списання скористалися 2718боржників , яким списано 56,6 млн грн.

Назвіть коротко основні зміни щодо сплати ЄСВ у 2021році?

Я би звернув увагу підприємців на чотири важливі зміни щодо нарахування та сплати ЄСВ цього року.

Перша - сплата ЄСВ лише в ті місяці, коли був дохід. Тобто, ФОПи на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну та члени фермерського господарства можуть сплачувати мінімальний розмір ЄСВ виключно за ті місяці, в які було отримано дохід (прибуток). Варто зауважити, що для ФОПів на спрощеній системі оподаткування все залишається без змін.

Друга - звільнення від сплати ЄСВ тих, хто одночасно отримує пенсію або має інвалідність. Відтепер не мають платити ЄСВ ФОПи на будь якій системі оподаткування та самозайняті особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони одночасно отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку пенсійного віку (та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Третя - звільнення від «подвійної» сплати ЄСВ для ФОПів і самозайнятих.

Наприклад, якщо ви одночасно ФОП з видом діяльності «Діяльність у сфері права» та самозайнята особа (наприклад: адвокат, у якого вид діяльності теж «Діяльність у сфері права»), то самозайнята особа звільняється від сплати ЄСВ, залишається тільки обов’язок сплати ЄСВ за ФОП.

Четверта - звільнення від сплати ЄСВ для ФОПів, за яких заплатив роботодавець.

ФОПи і особи, які провадять незалежну професійну діяльність та водночас мають основне місце роботи можуть не платити єдиний внесок за місяці звітного періоду, за які роботодавець вже сплатив страховий внесок за них (у розмірі не менше мінімального страхового внеску, 1320 грн).

Які терміни сплати визначено для сплати ЄСВ підприємцями та чи змінюється їх розмір впродовж року?

ФОПи сплачують - до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Мінімальний розмір ЄСВ для підприємців, який підлягає сплаті, становить:

за ІІ квартал 2021 року - 3960 грн. (термін сплати 19 липня 2021 року);

за ІІІ квартал 2021 року - 3960 грн. (термін сплати 19 жовтня 2021 року);

При розрахунку за IV квартал 2021 року необхідно врахувати, що з 1 грудня 2021 року розмір мінімальної зарплати буде складати (6500 грн) – то відповідно за цей квартал сума буде складати 4070 грн. (термін сплати 19 січня 2022 року).

 

 

Роздрібний акциз додав до місцевих бюджетів буковинських громад 49,5 мільйонів гривень

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомили, що упродовж  січня – травня 2021 року суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів сплачено до місцевих бюджетів області 43,8 млн грн акцизного податку, плановий показник виконано на 114, 3  відсотки.

В той же час надходження від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за цей же період склали 5,7 млн грн. Станом на 01.06.2021 року на території Чернівецької області зареєстровано 2089 суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами.

Зазначеними суб'єктами господарювання отримано 4660 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі 2565 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2095 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

За несвоєчасну сплату чергового платежу з початку року призупинено дію 73 ліцензій. Крім того, у зв’язку із встановленням факту продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку згідно статті 15 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» анульовано 9 ліцензій.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:завідувач сектору комунікацій  Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mailcv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mailbukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар