Буковинські платники за шість місяців поточного року сплатили понад 1,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

  • 242

Буковинські платники за шість місяців поточного року сплатили понад 1,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

З початку 2021 року платники податків Чернівецької області сплатили до зведеного бюджету понад 1,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (в т. ч. ПДФО з доходів у вигляді відсотків 10,3 млн грн).  У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сплата збільшились на 359,2 млн грн – повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

Відповідно до бюджетного розподілу до державного бюджету сплачено понад 440,2 млн грн ПДФО. У розпорядження місцевих скарбниць Буковини сплачено понад 1,3 млрд гривень.

Відтак, найбільше надходжень податку на доходи фізичних осіб до бюджету забезпечують галузі, які фінансуються державою. Зокрема: галузь охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, галузь освіти, галузь постачання електроенергії, галузь державного управління та оборони. Слід відзначити, що наймані працівники даних галузей отримують середньомісячну заробітну плату більше 9,5 тис грн.

Також Тетяна Миколаївна зауважує, що такі галузі як: транспортна та кур’єрська діяльність, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів,  операції з нерухомим майном, галузь сільського та рибного господарства виплачують працівникам на рівні мінімальної заробітної плати на місяць. В той же час в галузі громадського харчування згідно звітності, середня заробітна плата склала 2,7 тис грн. Тобто, це свідчить про те, що роботодавці нараховують заробітну плату менше законодавчо встановленого розміру.

Однак, роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого законодавством розміру – наголошує посадовиця.

Та нагадує, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 Податкового кодексу України.

«Податок на доходи фізичних осіб традиційно залишається одним з основних дохідних джерел наповнення місцевих бюджетів. Надходження з ПДФО складають 68,5 відсотка від загальних надходжень до місцевих скарбниць Буковини» -  зазначає Тетяна Булавка.

 

Зняття з обліку в податкових органах фізичної особи-підприємця

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п.п. 1 п. 11.18 розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, підставою для зняття фізичної особи – підприємця з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем отриманих в порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами Державної податкової служби.

У податковій службі звертають увагу платників, що державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання. Згідно з абзацом першим п.п. 6 п. 11.18 розд. ХІ Порядку № 1588 після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності (абзац другий п.п. 6 п. 11.18 розд. ХІ Порядку № 1588).

Також повідомляють, що фізична особа – підприємець, місцем проживання  яких є тимчасово окупована територія або територія проведення антитерористичної операції, після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності для зняття з обліку фізичних осіб як платників податків у контролюючих органах, можуть звертатися до відповідних контролюючих органів за місцем перебування. При цьому необхідно мати документальне підтвердження особи та місця перебування (абзац третій п.п. 6 п. 11.18 розд. ХІ Порядку № 1588).

Одночасно підкреслюють, що  платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування знімається з обліку після проведення перевірки  та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску (абзац одинадцятий частина перша ст. 5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями. Питання зняття з обліку платників єдиного внеску фізичних осіб – підприємців у територіальних органах Державної податкової служби України здійснюється з урахуванням особливостей встановлених п. 8 розд. IV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 «Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників» із змінами та доповненнями.

 

Запитання від платника: Скільки можливо повторно відправляти в електронному вигляді ту ж саму звітність, у разі виправлення показників?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, якщо платником податків надіслано до контролюючих органів кілька примірників одного електронного документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), оригіналом вважається електронний документ, надісланий до контролюючих органів останнім до закінчення граничного строку, встановленого законодавством для подання такого документа, за умови, що його було сформовано правильно та прийнято (зареєстровано), про що автору надійшла друга квитанція про прийняття (п. 12 розд. ІІ Порядку № 557).

Тобто, обмежень щодо надсилання платником протягом одного дня декількох звітних документів в електронному вигляді за різними податковими деклараціями, розрахунками, звітами немає.

Крім того, платник податків має право повторно відправляти податкові декларації, розрахунки, звіти у разі виправлення помилок до закінчення їх граничного строку подання, вказавши при цьому тип документа «звітний новий».

Якщо платник податків надіслав до контролюючого органу кілька примірників одного податкового документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), то оригіналом вважається електронний документ, отриманий контролюючим органом останнім за умови, що його було прийнято до бази даних контролюючого органу та платнику податків надійшла про це друга квитанція

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар