Хто і коли може скористатися добровільним декларуванням статків

  • 280

 

Хто і коли може скористатися добровільним декларуванням статків

Відповіді податківців на запитання щодо тематики: «Хто і коли може скористатися добровільним декларуванням статків» дивіться у передачі «Сьогодні. Головне».

Детальніше: https://cv.suspilne.media/episode/47586

https://www.youtube.com/watch?v=iTH0YGuVBSM&t=4s

 

 «Нульова» декларація: приклади заповнення одноразової декларації

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує, на вебпорталі Державної податкової служби України  у банері «Одноразове добровільне декларування» розміщено приклади заповнення  одноразової (спеціальної) добровільної декларації. https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/deklaratsiya/zrazok-zapovnennya/

Відтак платники податків можуть завантажити та ознайомитись із заповненням Декларації, яка представлена у двох прикладах:

Одноразова (спеціальна) декларація, що подається до Державної податкової служби України з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року;

Одноразова (спеціальна) декларація, що подається до Державної податкової служби України з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року зі сплатою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування трьома рівними частинами.

У податковій службі нагадують, що з 1 вересня 2021 року розпочинається одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде відбуватися шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

 

Податкова накладна: Чи може бути зареєстрована податкова накладна із відсутніми нулями перед податковим номером

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  що зазначені дані у ПН, мають відповідати первинним документам, складеним за операцією.

При цьому алгоритм контролю реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування  до податкових накладних не дає можливості реєстрації в ЄРПН податкових накладних, у яких ІПН платника ПДВ не внесено до реєстру платників ПДВ, а наявність чи відсутність в податковій накладній перед 10 – значним ІПН нулів не впливає на її реєстрацію в ЄРПН.

Саме тому, якщо податкова накладна складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, то ІПН такого платника є актуальним. Наявність або відсутність у податковій накладній нулів, з яких починається ІПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію.

 

РРО запитання: Яким чином СГ здійснює оптовий продаж за готівку через РРО та/або ПРРО алкогольних напоїв із відображенням штрихового коду марки акцизного податку?

 У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  оптовий продаж алкогольних напоїв за готівку, хоча і не супроводжується обов’язком продавця визначати свої зобов’язання із сплати акцизного податку, але не звільняє його від обов’язку здійснювати продаж алкогольних напоїв у такий спосіб, із дотриманням вимог щодо форми та змісту розрахункових документів, у т.ч. і в частині зазначення (відображення) у розрахункових документах реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) реквізитів марок акцизного податку, методом їх введення (для РРО, що використовуються без сканеру) або сканування марок акцизного податку, якими маркована алкогольна продукція.

Таким чином, при оптовому продажу алкогольних напоїв за готівку, така розрахункова операція в обов’язковому порядку має бути проведена із застосуванням РРО та/або ПРРО на повну суму покупки та повинна супроводжуватись видачею особі, яка здійснила оплату та отримує товар, розрахункового документа, встановленої форми та змісту, разом з видачею відповідного пакету документів (податкова накладна, сертифікат відповідності та інше), для обліку товару суб’єктом господарювання, який придбав такий товар.

 

Е-сервіси: яка інформація зазначається у сервісі «Реєстр платників ЄП»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що у відкритій та приватній частинах Електронного кабiнету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС, платники податків мають доступ до сервісу «Реєстр платників єдиного податку».

Наголошуємо, робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Відтак, для перевірки даних, зокрема, про дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником податків або дату виключення з реєстру платників єдиного податку достатньо здійснити пошук за податковим номером (серією та номером паспорта) або найменуванням/ПІБ платника податків.

Водночас інформація про юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету відсутня.

Слід знати, набори даних про юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС окремим файлом від основного Реєстру платників єдиного податку у форматі xlsx за посиланням: Головна/Відкриті дані/Реєстр платників єдиного податку.

Звертаємо увагу, що в даному реєстрі не зазначається ставка єдиного податку для платників четвертої групи (юридичних осіб), оскільки відповідно до п. 293.9 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється залежно від категорії (типу) земель, їх розташування.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар