Р1.Періоди «лікарняного» страхового стажу: розраховуємо правильно Розмір лікарняних виплат залежить від загального страхового стажу працівника на день настання страхового випадку. Тож треба знати, що це таке, як його обчислювати та які періоди потра

  • 182

1.Періоди «лікарняного» страхового стажу: розраховуємо правильно

 

Розмір лікарняних виплат залежить від загального страхового стажу працівника на день настання страхового випадку. Тож треба знати, що це таке, як його обчислювати та які періоди потрапляють до нього.

Страховий стаж — період, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески.

Відповідно до змін, що відбувались в законодавстві виділяють декілька умовних періодів у яких стаж обчислюється та підтверджується по-різному, як за допомогою трудової книжки працівника, так і за допомогою довідок про страховий стаж. Тому важливо порахувати його правильно.

Детальніше про те, як зараховується страховий стаж у різні періоди роботи дивіться у інфографіці.

 

 

 

 

 

 

2 .Чи можуть пацієнти з COVID-19 або ГРЗ оформити е-лікарняний без візиту до лікаря ?

Пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний без візиту до лікаря. 

Міністерство охорони здоров’я України розробило та видало наказ «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках» від 04.02.2022 р. № 233, який вже пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.

Як це працюватиме:

У разі наявності симптомів COVID-19, грипу або гострої респіраторної інфекції пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування.

За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного.

Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності шляхом створення нового медичного висновку у межах свого випадку захворювання.

Це значно розвантажить лікарів та дозволить іншим пацієнтам уникнути додаткових контактів із хворими на коронавірусну хворобу.

 

3. В яких випадках можуть не прийти смс-повідомлення про відкриття е-лікарняного?

Від Пенсійного фонду України не прийде смс-повідомлення якщо:

ви не зареєструвалися в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду та не обрали цей спосіб комунікації;

в особистому кабінеті неактуальний номер телефону;

ви офіційно не працевлаштовані та в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ;

ви не є застрахованою особою і ваші дані відсутні в Реєстрі застрахованих осіб;

ваш роботодавець не подав ваші дані для внесення в РЗО.

Від електронної системи охорони здоров’я не прийде смс-повідомлення якщо:

у системі неактуальний ваш номер телефону;

ви не обрали цей спосіб комунікації;

у вас змінилися персональні дані (наприклад, номер паспорта), а ви не повідомили про це лікаря;

якщо МВТН був помилково створений не вам.

Якщо електронний лікарняний не був сформований, у такому випадку вам слід запитати у лікаря, чи надходила відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності.

Якщо буде з’ясовано, що «запис не знайдено», а пацієнт є застрахованою особою необхідно звернутися до роботодавця.

________________________________________________________

 

4.Яким чином роботодавцю дізнатися, що його працівнику сформовано Е-лікарняний?

 

Вхід до кабінету страхувальника на вебпорталі Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) надається при аутентифікації юридичної особи або фізичної особи-підприємця за кваліфікованим електронним підписом (КЕП): керівника, головного бухгалтера, електронною печаткою.

Для входу в режим перегляду даних страхувальника реалізовано пункт головного меню особистого кабінету «Налаштування-Профіль користувача» або посилання на назві страхувальника.

Страхувальнику первинно (пункт меню особистого кабінету страхувальника «Листки непрацездатності») надається можливість визначення параметрів пошуку переліку листків непрацездатності та за результатами пошуку надається для перегляду інформація по листках непрацездатності застрахованих осіб, які працюють у страхувальника за трудовою книжкою (в звіті проставлено позначку — ознака трудової книжки «1»), з таким переліком атрибутів:

номер е-лікарняного;

дата відкриття;

дата закриття;

РНОКПП працівника (ЗО);

ПІБ працівника (ЗО).

Страхувальнику також надається можливість перегляду, формування та друку заяв-розрахунків по листках непрацездатності (пункт меню особистого кабінету страхувальника «Заяви-розрахунки»).

Чи потрібно застрахованій особі або страхувальнику роздруковувати е-лікарняний з кабінету страхувальника?

Ні, уся інформація передається автоматично з електронної системи охорони здоров’я до Пенсійного фонду, засобами вебпорталу застрахованій особі й роботодавцю, заявка до Фонду соціального страхування також формується автоматично.

________________________________________________________

5.Особливість оформлення е-лікарняних сумісників

 

Застраховані особи, які працевлаштовані у кількох роботодавців, мають право на отримання допомоги за лікарняними від Фонду соціального страхування України за кожним місцем роботи.

Однак, якщо працівник є сумісником, оформлення роботодавцем заяви-розрахунку за його електронним лікарняним має специфіку. Зокрема, внесення до заяви номеру е-лікарняного сумісника із врахуванням номеру його копії (крапка та цифра після неї) призведе до помилки — таку заяву буде автоматично відхилено.

Номер копії не є складовою частиною унікального номеру е-лікарняного — тож при формуванні заяви-розрахунку для працівників за сумісництвом необхідно вказувати номер їх лікарняного до знаку крапки.

Нагадаємо, особливістю е-лікарняних сумісників є те, що в роботодавців за сумісництвом відображається не е-лікарняний безпосередньо, а його цифрова копія. Вона відрізняється від оригінального документу порядковим номером копії, який додається до унікального номеру е-лікарняного після знаку крапки: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1. Якщо в працівника декілька роботодавців за сумісництвом, цифра після крапки буде зростати за порядком (.2 і далі).

Зазначена цифра є технічною інформацією про те, що це копія електронного лікарняного, а застрахована особа працює в роботодавця за сумісництвом.

Джерело: Фонд соціального страхування України

__________________________________________________________

 

6. В яких випадках підлягають оплаті лікарняні в разі самоізоляції працівника ? 

 

6.1.Відповідно до ст. 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) допомога з тимчасової непрацездатності (далі — допомога) надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві; потреба в догляді за хворою дитиною;

потреба в догляді за хворим членом сім’ї;

догляд за дитиною віком до 3 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби;

на період перебування в закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під меднаглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій;

тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу;

протезування з перебуванням у стаціонарі протезно-ортопедичної установи;

перебування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Отже, допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі на період перебування на самоізоляції під меднаглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Як випливає з наведеного вище, якщо працівник перебуває на самоізоляції без меднагляду, отримати допомогу він не зможе.

Нагадаємо, що допомога виплачується Фондом соціального страхування починаючи з 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності незалежно від звільнення, припинення підприємницької діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, установлених законодавством.

Оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за кошти роботодавця відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

Зверніть увагу!

Оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи працівника та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). А підставою для цієї оплати є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

6.2. Чи має право працівник на допомогу в разі догляду за дитиною віком до 14 років, хворою на COVID-19, яка за висновками лікарів потребує постійного догляду на самоізоляції?

Допомога з тимчасової непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується працівникові з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів (далі — к. д.). Те саме стосується й перебування хворої дитини в стаціонарі, але оплачуються всі дні, коли працівник перебуває в стаціонарі разом із хворою дитиною, тобто з першого дня до останнього (ч. 3 ст. 22 Закону № 1105).

Слід також додати, що допомога з тимчасової непрацездатності в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до 3 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, надається працівникові, який здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання.

Зверніть увагу!

Допомога з тимчасової непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років, догляду за хворим членом сім’ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до 3 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній або додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці.

Якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, накладеним органами санітарно-епідеміологічної служби, допомога з тимчасової непрацездатності надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Отже, якщо дитина захворіла на коронавірусну інфекцію і за висновками лікарів потребує постійного догляду на самоізоляції, працівник матиме право на виплату допомоги з тимчасової непрацездатності, але, знову ж таки, у разі меднагляду.

Крім того, нагадаємо, що існує й допомога з тимчасової непрацездатності для догляду за хворим членом сім’ї. Вона надається працівникові з першого дня, але не більш як за 3 к. д., а у виняткових випадках, ураховуючи тяжкість хвороби члена сім’ї та побутових обставин, — не більш як за 7 к. д.

__________________________________________________________

 

7. МОЗ поверне дистанційне відкриття е-лікарняних для хворих на COVID-19, грип або ГРВІ

 

Починаючи із 07.09.2021 року лікарняні припинили відкривати дистанційно на період карантину.

Тоді наказом МОЗ від 02.08.2021 р. № 1609 скоригуваши Інструкцію про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, та Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.

Проте із новою хвилею зростання випадків захворюваності на COVID-19 в МОЗ пропонують повернутися до практики формування медвисновків, на підставі яких створюються е-лікарняні, коли хворий звертається до лікаря засобами телефонного зв'язку або інтернет-телефонії, засобами телезв'язку.

Для цього розроблено проект наказу МОЗ ««Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках».

Ним запропоновано, що на період протидії COVID-19 лікар може формувати медичні висновки на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв'язку або інтернет-телефонії, засобів телезв'язку з обов’язковим записом до Реєстру медичних записів за категоріями:

– «Захворювання або травма загального характеру» за наявності у пацієнта симптомів COVID-19, грипу або ГРВІ – на період до 5 календарних днів. Якщо тимчасова непрацездатність продовжуватиметься, тоді новий медичний висновок сформують після особистого медичного огляду пацієнта;

– «Обсервація, самоізоляція під час карантину» – на період до 5 календарних днів. Коли тимчасова непрацездатність продовжуватиметься, то новий медичний висновок сформують після особистого медичного огляду пацієнта.

________________________________________________________

 

8. В Україні змінили тривалість амбулаторного та стаціонарного лікування пацієнтів із COVID-19

 

Міністерство охорони здоров’я наказом від 04.02.2022 № 230 внесло зміни до наказу від 28.03.2020 року № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».  

Змінами було скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування. Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати появи симптомів або ж від дати взяття матеріалу на тестування. Повторне тестування на COVID-19 також могло проводитись не раніше 10 днів з часу появи симптомів чи першого позитивного тесту.

Тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР. Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР. 

Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати.

Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування.

Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування. Тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19. 

Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для осіб, у яких були наявні симптоми COVID-19. Для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження ПЛР-методом.

Також змінами до наказу приорітезували зусилля з відстеження контактів випадків COVID-19. В умовах «червоного» рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться члени сім'ї інфікованого, вразливі контактні особи за станом здоров’я, а також особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику, як-от лікарні та установи довготривалого догляду.

Ті, хто отримав повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику.

За матеріалами МОЗ України

 

Юридична служба Чернівецького обласного комітету профспілки працівників освіти і науки

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар