ПЕНСІЙНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

  • 181

ПЕНСІЙНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Консультації з усіх питань пенсійного забезпечення та відповіді на індивідуальні запитання можна отримати за телефонами гарячих ліній, через Skype-зв'язок зі спеціалістами сервісних центрів та мобільний месенджер Viber, контактні номери яких вказані на інформаційній сторінці Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за посиланням https://www.pfu.gov.ua/cv/golovne-upravlinnya-pensijnogo-fondu-ukrayiny-v-chernivetskij-oblasti/ 

Звертайтесь, і ми оперативно допоможемо вам дізнатись потрібну інформацію й розібратись у будь-яких складнощах за їх виникнення. Пенсійна служба відкрита і близька до людей та постійно працює для вашої зручності.

Пропонуємо ознайомитись із найбільш поширеними запитаннями громадян, які будуть для вас корисними та з-поміж яких, ймовірно, знайдеться відповідь на питання, відповіді на яке ви потребуєте.

«2014 року я вийшла на пенсію за вислугу років, зараз одержую 2400 грн. З січня маю право перейти на пенсію за віком. Чи зросте розмір моєї пенсії?»

  • Так, в результаті дорахування стажу і заробітку ваша пенсія збільшиться. Вам потрібно звернутися із заявою до територіального відділення Пенсійного фонду. Це не обов’язково має бути заява про переведення на пенсію за віком. Можливо, Вам потрібно дорахувати страховий стаж, а якщо доцільно, то й заробіток. Якщо ж Ви вирішите надалі працювати за спеціальністю, яка дає право на отримання пенсії за вислугу років, то варто перейти з такого виду пенсії на пенсію за віком. Бо незважаючи на те, що Вам уже виповнилося 60 років, поки Ви отримуєте пенсію за вислугу років, працювати за своєю спеціальністю права не маєте. Якщо ж надалі продовжувати трудову діяльність наміру не маєте, то не має значення, який вид пенсії отримувати. У такому випадку можна подавати заяву як на перерахунок свого виду пенсії, так і на переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком. При цьому і в одному, і в іншому випадку матимете підвищення.

 

«Мій трудовий стаж становить майже 50 років. А розмір пенсії – 2200 грн. Чому так?»

 

  • Розмір пенсії залежить від двох показників – розміру заробітної плати та тривалості набутого стажу. Відповідно, якщо один з цих показників є невисоким, то й розмір пенсії невеликий. Якщо за такої значної тривалості страхового стажу ваша пенсія є невеликою, значить упродовж багатьох років трудової діяльності ви отримували доволі низькі заробітки та маєте невисокий індивідуальний коефіцієнт заробітку, який і вплинув на визначення розміру пенсійної виплати. Ймовірно, за розрахунками розмір вашої пенсії є меншим, ніж 2200 грн, тому Вам здійснено доплату до зазначеної суми, згідно з чинним нині законодавством. Таку модель – доплату пенсій до 2200 грн – запроваджено саме для таких випадків – щоб люди, які мають багато стажу, але працювали більшість часу за низьку заробітну плату, мали можливість отримувати трохи більшу пенсію. Якби у Вас не було такої кількості страхового стажу, то, ймовірно, пенсія могла би бути ще меншою – на рівні прожиткового мінімуму, тобто 1934 грн.

 

«Пропрацювала 20 років дояркою і подала документи на призначення пільгової пенсії, але отримала відмову, бо в пакеті документів не було довідки про виконання мною під час роботи норм обслуговування тварин. На підприємстві сказали, що таку довідку не видають. Що мені робити?»

 

  • Зазначений Вами вид довідки насправді потрібний, адже саме цей документ дає право на призначення пільгової пенсії. Така законодавча норма визначена Постановою уряду від 12.08.1993 №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній». Це питання чітко врегульоване на законодавчому рівні, у тому числі й Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». І кожен роботодавець зобов’язаний законодавчі вимоги виконувати, мати відповідні форми довідок. Проте іноді керівники підприємств свідомо ухиляються від зобов’язань видавати такі довідки, маючи намір в такий спосіб уникнути відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату пільгових пенсій. Щоправда, сплата таких відшкодувань не стосується підприємств-сільськогосподарських товаровиробників, які належать до 4 групи платників єдиного податку, визначених підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар