Зміни в трудовому законодавстві щодо оплати праці під час воєнного стану в Україні

  • 330

Фото без опису

  Зміни в трудовому законодавстві щодо оплати праці під час воєнного стану в Україні

 

24.03.2022 року набув чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Цим законом було внесено суттєві зміни до деяких норм Кодексу законів про працю України, але тимчасово. Діяти цей закон буде доти, доки в Україні буде запроваджено воєнний стан. Після скасування воєнного стану норми цього закону втратить свою силу.

 

Виплата заробітної плати у воєнний час

Що було до ухвалення нового закону та до 24.03.2022 року

Роботодавець мав право відправити співробітників в оплачувану відпустку або у відпустку без збереження заробітної плати, але лише за бажанням співробітника. Також роботодавець міг організувати роботу віддалено.

Окрім того, роботодавець міг перевести підприємство у режим простою та платити 2/3 посадового окладу за весь час простою. І тільки у випадку, якщо організувати роботу, в т. ч. було неможливо і через бойові дії. Нижче ніж 2/3 посадового окладу роботодавець платити не міг. Навіть якщо працівник не ходить на роботу через бойові дії. Звичайно, за умови, що працівник власноруч не написав заяву на відпустку без збереження заробітної плати.

 

Що змінилося після набуття чинності новим законом з 24.03.2022 року.

Найістотніша і найскандальніша зміна – це право роботодавця та працівника призупинити дію трудового договору, якщо надання та виконання роботи стало неможливим через військову агресію. На час такого припинення роботодавець не повинен виплачувати працівникові заробітної плати. Рішення про зупинення дії трудового договору приймається в односторонньому порядку та погодженню з працівником не підлягає. Пільгові категорії також відсутні.

Обов'язок відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на період зупинення дії трудового договору покладається на державу, яка здійснює військову агресію проти України.

 

Інші зміни в оплаті у воєнний час.

Роботодавець позбавляється відповідальності за порушення термінів виплати заробітної плати, якщо доведе, що таке порушення пов'язане із веденням бойових дій або іншими обставинами непереборної сили. Строк таких виплат може бути відстроченим до моменту відновлення діяльності підприємства.

Це означає, що, навіть, якщо дія трудового договору не призупинена, підприємство переведено в режим простою і Вам мають платити 2/3 посадового окладу, але не платять, - Вам можуть нарахувати ці виплати аж після відновлення діяльності підприємства. Звичайно, якщо підприємство не може довести, що затримка виплат сталася через бойові дії, то воно не буде звільнене від штрафних санкцій.

 

Як мають відбуватися виплати зарплати, якщо дія трудового договору не призупинена.

Якщо такого рішення не прийнято, то діють загальні правила щодо оплати праці, які діяли раніше. Також діє право роботодавця на переведення підприємства у режим простою. І про виплату 2/3 посадового окладу працівникам, які не виходять на роботу під час простою.

 

З якого моменту починає діяти рішення про зупинення дії трудового договору.

Якщо роботодавець чи співробітник вирішили призупинити дію трудового договору, таке рішення діятиме з дня його прийняття. Проте приймати рішення про зупинення дії трудового договору за період до 24.03.2022 року неможливо. Оскільки до 24.03.2022 не було прийнято вищевикладеного закону та не було такого поняття, як зупинення дії трудового договору. А закон зворотної сили не має. До 23.03.2022 включно роботодавець, взагалі, не мав права не сплачувати заробітну плату працівникам. Точніше він міг це робити лише стосовно тих, хто сам написав заяву про відпустку без збереження заробітної плати. І лише з 24.03.2022 роботодавець отримав право не здійснювати виплати працівнику на час зупинення дії трудового договору, якщо таке рішення буде ухвалено.

 

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до сектору “Глибоцьке бюро правової допомоги” відділу безоплатної правової допомоги Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (смт.Глибока вул.Борцям за волю України,2а (вхід з двору) або за телефоном (03734) 2-41-40).

 Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «hlybotske@legalaid.cv.ua».

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар