Зміни у сфері оренди земель під час воєнного стану

  • 743

Зміни у сфері оренди земель під час воєнного стану

 

У зв`язку із введенням воєнного стану та через відсутність доступу до Реєстру речових прав на нерухоме майно наразі неможливо зареєструвати зміни щодо договорів, зокрема оренди землі, зареєструвати нові або припинити старі. Тож виникла потреба врегулювати відносини щодо використання земель сільськогосподарського призначення.

24 березня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Що передбачають прийняті зміни, як продовжуватимуться договори оренди на землі всіх форм власності і яким чином буде спрощено процедуру набуття прав користування на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної і комунальної форм власності в умовах воєнного стану?

Автоматичне поновлення договорів оренди на 1 рік

Процедура припинення договорів оренди і у мирний час іноді стає підставою для спорів, вжиття додаткових дій та процедур. Якщо строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, то завдяки прийнятому закону орендні земельні відносини будуть продовжуватись автоматично на 1 рік. Це стосується договорів оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту. Ця норма стосуватиметься земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

• земель державної, комунальної власності,

• невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок,

• земельних ділянок, що залишилися у колективній власності, і були передані в оренду органами місцевого самоврядування;

• земель приватної власності.

Процедура відбуватиметься автоматично, без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тож і без звернення до ЦНАПів. Уже після закінчення воєнного часу сторони договірних відносин зможуть повернутись до цієї теми і владнати все, уклавши договори на наступний термін чи припинивши їх.

Можливість передачі в оренду землі державної, комунальної власності

Районним військовими адміністраціями надано право передавати в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва строком до 1 року земельні ділянки сільгосппризначення:

?державної власності,

?комунальної власності,

?земельні ділянки, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, с/г кооперативу, с/г акціонерного товариства,

?нерозподілені та невитребувані земельні ділянки і земельні частки (паї).

Граничний розмір орендної плати знижено

Розмір орендної плати не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки земельних ділянок, а для визначення розміру орендної плати застосовуватиметься середня нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області.

Цільове використання землі

Орендарі зможуть використовувати с/г землі, надані районними військовими адміністраціями, виключно за цільовим призначенням. І щодо цього встановлено жорсткі обмеження. Так, орендар земельної ділянки не має права на:

• компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки;

• поновлення договору оренди землі,

• укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря; передачу земельної ділянки в суборенду;

• встановлення земельного сервітуту;

• зміну угідь земельної ділянки;

• будівництво на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд);

• закладення на земельній ділянці багаторічних насаджень;

• переважне право на купівлю орендованої земельної ділянки у разі її продажу;

• відчуження, передачу в заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою;

• поділ земельної ділянки, об’єднання її з іншою земельною ділянкою;

• використання для власних потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об'єктів, а також інших корисних властивостей землі;

• зміну цільового призначення земельної ділянки.

Електронна форма договорів оренди, укладених військовими адміністраціями

Для швидкої передачі у користування районними військовими адміністраціями земельних ділянок договори оренди землі будуть укладатися лише в електронній формі, а передача земельних ділянок в оренду відбуватиметься без проведення земельних торгів. Такий однорічний договір оренди землі не можна буде поновлювати, укладати на новий строк і він припинятиметься зі спливом терміну, на який він був укладений.

Договори оренди землі, що укладені військовою адміністрацією, реєструватимуться цією ж адміністрацією у Книзі реєстрації договорів оренди. Відбуватиметься це у паперовій та електронній формі, а примірник договору оренди землі протягом трьох робочих днів передаватиметься електронною поштою:

• сільській, селищній, міській раді, на території якої розташована земельна ділянка,

• центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Держгеокадастр).

При цьому право оренди землі, переданої в оренду військовою адміністрацією, не підлягатиме держреєстрації.

А якщо договір оренди землі закінчиться, а врожай не зібрано?

Якщо договір оренди землі, укладений на 1 рік військовими адміністраціями, закінчився до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю зі сплатою ним орендодавцю збитків, спричинених тимчасовим зайняттям земельної ділянки, у розмірі орендної плати за період з дня закінчення терміну договору оренди до дня закінчення збору врожаю.

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар