Законопроєкт про мобілізацію: що передбачають нововедення

  • 25

Що саме передбачає ухвалений законопроєкт та кого не призиватимуть - читайте у публікації МА АСС. Верховна Рада ухвалила в цілому проєкт закону про посилення мобілізації. Українська влада називає його надзвичайно важливим для відбиття російської агресії. Опозиція ж критикує за відсутність термінів демобілізації і жорсткі норми щодо покарання ухилянтів, пише BBC. За урядовий проєкт закону №10449 проголосували 283 голосів депутатів з 226 необхідних.

 Закон головним чином спрямований на те, щоб поставити на облік усіх військовозобов'язаних і оновити їхні дані Це спростить для влади процес мобілізації, оскільки ТЦК матимуть актуальну інформацію про потенційних новобранців.

- Громадяни повинні самі звернутись до військкоматів для отримання військово-облікових документів, а не співробітники ТЦК «виловлюватимуть» їх на вулицях, як часто відбувається зараз.

- Чоловіки у віці 18-60 років зобов'язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника.

- Також чоловіки повинні мати і носити при собі військово-облікові документи та пред'являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

- Без цих документів українці за кордоном не зможуть оформити паспорт чи отримати консульські послуги.

- Місцеві державні органи зобов’язані сприяти мобілізації.

- Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку зареєструвати свій електронний кабінет.

- Скасовується відстрочка від служби для аспірантів, які вчаться на контракті, і для тих громадян, що здобувають наступну освіту, яка не є вищою за попередню.

- Замість строкової служби закон вводить «базову військову підготовку» для громадян. Її можна пройти під час навчання у ВНЗ або в тренувальних центрах ЗСУ. Така підготовка почнеться з 1 вересня 2025 року.

- Ті, хто ухиляються від мобілізації, матимуть проблеми із законом. Зокрема, проєкт закону пропонує дозволити ТЦК через суд позбавляти ухилянтів водійських прав. Також на них очікує суттєве збільшення штрафів.

- Військкомат зможе звертатись в поліцію з проханням затримати ухилянта. Якщо таке неможливо, то в такому випадку ТЦК надсилає громадянину рекомендований лист з вимогою з'явитись у військкомат. Такий лист вважається врученим, навіть якщо людина його не отримала.

- Якщо після цього вона добровільно протягом 10 календарних днів не з'явиться в ТЦК, то військком має право звернутись до суду з вимогою позбавити ухилянта водійських прав. Особи, які не пройшли військову службу чи базову військову підготовку, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі чи поліції.

Основні положення, які дійшли до другого читання, виклав також раніше нардеп Олексій Гончаренко, пише Медіа агентство АСС з посиланням на Громадське:

- залишається норма про право на звільнення зі служби людей з інвалідністю;

- є можливість звільнитися зі служби після полону;

- чоловіки, визнані обмежено придатними, зобовʼязані будуть пройти переогляд протягом 12 місяців;

- ті, хто отримав 2 та 3 групи інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби;

- військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки; 

Члени комітету також погодили встановити на рівні закону виплату від 4 до 300 розмірів прожиткового мінімуму за знищене (захоплене) озброєння. А ще, за словами депутатки Ірини Фріз, у «мотиваційному пакеті» для військовослужбовців є таке:

- можливість самостійно обрати підрозділ для тих, хто підпише контракт;

- додаткова відпустка та винагорода за знищення або захоплення озброєння чи техніки противника;

- час перебування у відпустках для догляду за дитиною зараховується до строку вислуги у військовому званні;

- щорічна основна відпустка надається частинами протягом календарного року й основна безперервна частина становитиме не менше ніж 15 календарних днів;

- військовослужбовцям та їхнім дружинам/чоловікам не нараховуватимуться відсотки за користування кредитом, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед банками та іншими організаціями, однак виключення становитимуть кредити на автомобілі та нерухомість;

- право протягом трьох місяців з дати укладення першого контракту отримати сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тисяч гривень;

- врахування у вислугу років одного місяця служби за три місяці за перебування безпосередньо в районах бойових дій під час дії воєнного стану;

- у разі необхідності довготривалого лікування за кордоном буде можливість пройти військово-лікарську комісію дистанційно, а відповідна довідка ВЛК буде підставою для збереження грошового та матеріального забезпечення;

- додаткова відпустка 90 календарних днів без поділу на частини, за бажанням, після звільнення з полону зі збереженням грошового забезпечення; - розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця встановлюється на рівні 15 мільйонів. Фріз додала, що «з певними запобіжниками, але не порушуючи права громадян», встановлено норми до догляду за особами з інвалідністю 1-3 груп.

 Кого не призвуть?

Проєкт закону передбачає, що низка громадян можуть отримати відстрочку від мобілізації.

Зокрема, мова йде про осіб з інвалідністю, батьків трьох і більше неповнолітніх дітей (крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів), тих, хто самостійно виховує неповнолітню дитину.

Також від мобілізації звільняються усиновлювачі, опікуни дітей з інвалідністю і недієздатних осіб, громадяни, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти.

Бронь можуть отримати співробітники правоохоронних органів, депутати Верховної Ради та їхні помічники (не більше двох), керівники міністерств і їхні заступники, очільники судових органів і судді, представники місцевої влади, члени Рахункової палати.

Призову на військову службу не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти, а також наукові і науково-педагогічні працівники, які працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75% ставки.

Лише за бажанням можуть мобілізувати людей з інвалідністю; звільнених з полону; громадян віком до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовку.

Окремо в законі прописується, що всі мобілізовані мають пройти військовий вишкіл, а також мають право самостійно звернутись до рекрутингових центрів замість примусового призову через ТЦК. Норма про демобілізацію військових після 36 місяців служби, яка була в першій версії проєкта, в останній момент виключена із документа. За цю правку проголосували 227 депутатів з 226 необхідних.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/ukraine/zakonoproekt-pro-mobilizaciyu-scho-peredbachayut-novovedennya-101469. Сайт https://acc.cv.ua/м

Фото без опису

Інші новини

Всі новини