На Буковині у травні диких тварин імунізуватимуть від сказу: людей просять приманки не чіпати

  • 21

Фото без опису

Під час весняної кампанії буде оброблено 71% площі території Вижницького, Дністровського та Чернівецького районів Чернівецької області. Протягом травня на території Чернівецької області планується проведення пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, пише Медіа агентство АСС.

Через воєнний стан кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу на території буде проводитися методом наземного розподілу принад робочими бригадами, створеними при кожній територіальній громаді.

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей. Хвороба уражає центральну нервову систему з ознаками поліоенцефаломіеліту, супроводжується паралічами й без лікування завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та безпритульні тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

  Під час весняної кампанії планують обробити 71% площі території Вижницького, Дністровського та Чернівецького районів Чернівецької області. При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки з антирабічною вакциною «Орісвак» для диких м’ясоїдних тварин, які безпечні для людей та інших тварин. Заплановано розповсюдити 288 766 доз приманок.

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна, усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Їх розкладатимуть на узліссях, обабіч доріг і сільськогосподарських угідь, в лісах  - на перехрестях доріг, на території вирубок тощо.

Через один місяць після проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території вказаних районів буде проведено відстріл лисиць з метою контролю за ефективністю  її проведення з подальшим  дослідженням сироваток крові на наявність  антитіл та дослідженням зубів лисиць на наявність біомаркеру - тетрацикліну.

 «Звертаємось до мешканців області із порозумінням віднестися до проведення заходів з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, а саме при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, щоб залишати привабливими для тварин, адже профілактика сказу тварин – це безпека здоров’я людей!», - йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/na-bukovini-u-travni-dikih-tvarin-imunizuvatimut-vid-skazu-lyudey-prosyat-primanki-ne-chipati-101732. Сайт https://acc.cv.ua/