Мобілізація в Україні. Як зміниться вручення повісток і перевірка документів у травні для усіх військовозобов'язаних

  • 36

Фото без опису

Законопроєкт 10449 серед іншого змінює правила перевірки військово-облікових документів у чоловіків віком від 18 до 60 років. Зокрема такі чоловіки матимуть уточнити свої дані, не очікуючи повістки. Які нові правила вступлять в силу та кого це торкнеться.

Коли та хто має стати на військовий облік за новим законом про мобілізацію

Згідно з нормами нового закону громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк та місце, зазначені в повістці для взяття на військовий облік, визначення їх призначення на особливий період, направлення для проходження медичного огляду. Медичний огляд проходять для визначення придатності до військової служби згідно з рішенням військово-лікарської комісії чи відповідного ТЦК.

Текстом нового закону також передбачено, що під час мобілізації особи, які стоять на військовому обліку та які підлягають взяттю на нього, протягом 60 днів з дня оголошення мобілізації мають уточнити:

адресу проживання;
номери телефонів;
адреси електронної пошти;
інші персональні дані.

Особи, які перебувають в Україні, можуть уточнити свої дані в:

ТЦК;
центрі надання адміністративних послуг;
через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста.

Військовозобов'язані мають самостійно оновити свої дані одним з заначених способів, не очікуючи повістки про уточнення даних.

Військовозобов'язані, які перебувають за кордоном, мають уточнити свої дані:

через офіційну електронну адресу або офіційний номер телефону ТЦК за місцем перебування на військовому обліку;
через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста, якщо створили такий.
Реєстрація електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного та резервіста не є обов’язковою, згідно з нормами нового закону про мобілізацію.

До того ж новим законом передбачений додатковий час перед відправкою на військову підготовку, якщо громадянин самостійно прибув до ТЦК. Таким особам перед направленням на навчання, час наступної явки до ТЦК встановлюється протягом двох місяців з дня проходження ВЛК.

Хто перевіряє документи військовозобов'язаних

До 18 травня діють поточні правила, перевіряти документи має право поліція та військові на блокпосту, якщо вони уповноважені відповідним розпорядженням.

Новий закон про мобілізацію передбачає, що у період проведення мобілізації та під час дії воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ. На вимогу документ можуть перевірити такі службовці:

уповноважені представники ТЦК;
співробітники Національної Поліції;
представники Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Під час перевірки уповноважені представники ТЦК та поліцейські мають здійснювати фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів. Також для перевірки вони можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів Оберіг.

Хто має право вручати повістки

Вручення повістки регламентує постанова Кабміну № 1487. Юристка Марія Звягінцева пояснила, хто може видавати повістки. До уповноважених на це осіб належать:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;
керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — лише за розпорядженням ТЦК;
керівники навчальних закладів — також за наявності розпорядження ТЦК;
представники ТЦК, яких керівник ТЦК наказом уповноважив на видачу повісток.

Під час вручення повістки особисто представники ТЦК на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім'я та по батькові, посаду, а також показати службові посвідчення. За словами юристки, громадяни також мають право вимагати в особи, яка вручає повістку, показати наказ керівника ТЦК про вручення повістки із прізвищами цих осіб. Це слугуватиме підтвердженням того, що вони уповноважені до вручення.

КМУ зобов’язаний прийти нову постанову або внести зміни до існуючої, щоб привести її у відповідність до нових правил мобілізації. Допоки такої нової постанови немає.

Правила вручення повістки

В Україні повістку вручають особі, якій вона призначена особисто в руки, та під її підпис. Це підтверджено рішенням Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 року, де зазначено, що належне вручення повістки може бути тільки особисто під підпис. Інші форми оповіщення не несуть відповідальність для військовозобов'язаних чи призовників щодо порушення правил обліку або ухилення від мобілізації ― тобто особу не можна притягнути до кримінальної чи адміністративної відповідальності за умов вручення повістки родичам, наприклад.

Народний депутат та член профільного комітету Верховної Ради Федір Веніславський зауважив, що повістку вручатимуть "під розпис про вручення", як це й було до ухвалення нового закону про мобілізацію. За словами нардепа, повістка, кинута в поштовий ящик, не вважається належно врученою.

Вручення повістки не відбуватиметься через електронний кабінет призовника або електронною поштою. Норми про електронну повістку відхилив профільний комітет парламенту, хоча вони й були у перших редакціях законопроєкту № 10449.

Повістка — які дані мають бути вказані та які види існують

В Україні існує три види повісток, які можуть вручати уповноважені особи:

повістка про уточнення даних ― для перевірки службових та персональних даних, а також для надання документів про право на відстрочку;
повістка на проходження ВЛК ― для встановлення ступеня придатності до військової служби;
мобілізаційне розпорядження ― для відправлення до навчального центру перед розподіленням в частину.

Після отримання повістки, громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначене у ній місце та у вказаний строк. До 18 травня в повістці обов’язковим є номер розпорядження керівника ТЦК, який підписав її та доручив видати. З 18 травня цей пункт із форми повістки прибирають, а також дозволяють електронний підпис.

У повістці зазначається:

прізвище, ім'я та по батькові та дата народження отримувача;
найменування ТЦК, що видав повістку;
мета виклику до ТЦК;
зазначення місця, дня і часу явки за викликом;
підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;
реєстраційний номер повістки;
роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неприбуття.

Причини неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, мають бути підтверджені документами відповідних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності). Такими причинами, відповідно до нового закону визнаються:

перешкода стихійного характеру;
хвороба громадянина;
воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).
У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття, повідомити про причини ігнорування, звернувшись до зазначеного у повістці ТЦК, або будь-яким іншим способом і прийти до ТЦК у строк, що не перевищує 7 календарних днів.

За порушення правил військового обліку, регламентованих новим законом, передбачені обмеження громадян. Зокрема особу можуть обмежити у керуванні транспортним засобом до виконання обов’язків згідно з законом.