Коли в застосунку "Резерв+" з'явиться QR-код і що це означатиме

  • 64

Фото без опису

У застосунку "Резерв+" 18 червня з'явиться QR-код, який стане абсолютно рівноцінним електронним військово-обліковим документом. Зчитувати його будуть також через застосунок.

Як розповів речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін, станом на 9 червня в застосунку "Резерв+" оновили свої дані понад 1,6 млн призовників і резервістів. Понад 200 тисяч з них – жінки.

За словами речника, QR-код буде рівноцінним електронним військово-обліковим документом, пише Oboz.ua

"Це (поява QR-коду. – Ред.) остаточно прирівняє інформацію з реєстру "Оберіг" до паперового військово-облікового документа", – сказав Лазуткін.

Зазначимо, заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко раніше повідомила, що QR-код у застосунку "Резерв+" скасує потребу носити із собою паперові військово-облікові документи.

"18 червня QR-код буде повністю доступний у мобільному застосунку. Потрібно буде переуточнити свою інформацію з Оберега, отримати його вже з QR-кодом і безпосередньо розраховувати на те, що це буде абсолютно рівноцінний електронний військово-обліковий документ. Більше не потрібно буде з собою носити папірці", – сказала вона в ефірі телемарафону 5 червня.

Зчитувати QR-код посадовці будуть також через застосунок, жодне додаткове обладнання не знадобиться, додала Черногоренко.

"Можемо констатувати, що цифровізація є повністю зручним форматом для наших громадян. Є абсолютна довіра до цифрового інструменту", – сказала посадовиця, коментуючи статистику користування застосунком "Резерв+".

Черногоренко також нагадала, що "Резерв+" доступний у маркетах 176 країн. За даними Міноборони, майже 19 тис. військовозобов'язаних за кордоном оновили свої дані.

"Лідирують Польща, Німеччина, Канада, США, Чехія", – розповіла заступниця міністра.

Раніше в Міноборони розповіли, що громадяни зі статусом "обмежено придатний" зможуть отримати направлення на ВЛК у застосунку "Резерв+". На сьогоднішній день міністерство працює над впровадженням такої можливості.

При цьому можливість розсилки повісток через "Резерв+" поки що не розглядається. Для цього відсутня законодавча основа на будь-якому рівні, пояснили в Міноборони.