Підтримка ветеранів війни: у Чернівцях провели форум всебічної адаптації захисників

  • 90

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

На зустрічі, котра відбувалась у офлайн та онлайн режимах, говорили про медичну та психологічну реабілітацію, працевлаштування ветеранів, інтеграцію в культуру та спорт. У Чернівцях пройшов регіональний форум «Кращі практики ветеранської політики: як побудувати партнерства і створити можливості для інтеграції ветеранів в цивільне життя», пише Медіа агентство АСС. Організаторами заходу є Програма розвитку ООН в Україні та Чернівецька обласна державна адміністрація (обласна військова адміністрація). Отримуйте новини в Telegram

Найголовніші завдання, котрі ставлять перед собою спікери – випрацювати алгоритм дій для всебічної адаптації військових до цивільного життя. Тобто медична реабілітація та підтримка ментального здоров’я; налагодження партнерства і обмін кращими практиками у сфері ветеранської політики між представниками Чернівецької області та іншими регіонами, де такі практики успішно реалізуються.

«Ветеранська політика – напрямок, що охоплює всі види допомоги на потребу ветерана. Зараз є потреба у реабілітації, адаптації до соціального життя, взаємодії з родинами, покращення матеріальних та житлових умов. В області запроваджено відповідні програми допомоги. Працює ветеранський хаб. Започатковуємо проєкт - помічник ветерана у громадах, аби доступ послуг був рівний скрізь. В нашій області офіційно 1180 ветеранів. За всіма програмами підтримки виділено на цей рік 64 млн грн», - сказав Руслан Запаранюк, голова Чернівецької ОВА.

Спікерами форуму є представники органів державної влади та місцевого самоврядування, парламентарі, представники організацій громадянського суспільства, психологи, ветерани, які започаткували власні бізнеси за результатами реабілітації, здобули перемогу в спортивних змаганнях, діячі культури.

На чотирьох дискусійних панелях говорили про працевлаштування ветеранів (а саме, можливості, обмеження, пріоритетні сфери).

Про альтернативні методи реабілітації і підтримки ментального здоров’я ветеранів: ветеранські простори і їх роль в інтеграції ветеранів в цивільне життя. Акцентували і на важливості побудови політики героїзації – як для живих бійців, так і для загиблих.   А уже під час неформального спілкування учасники форуму змогли налагодити контакти для побудови партнерств у сфері реалізації ветеранських політик.