На Буковині запрацювала гаряча лінія для охочих прийняти дітей у свою сім’ю

  • 36

На Буковині запрацювала гаряча лінія для охочих прийняти дітей у свою сім’ю

Напередодні Дня усиновлення, який в Україні відзначається 17 вересня, в Чернівецькій області запустили гарячу лінію для тих, хто має бажання стати родиною для дітей, які позбавлені турботи батьків. Відтепер за безоплатним номером 0 800 401 000 можна отримати кваліфіковану консультацію від фахівців служби у справах дітей щодо усіх аспектів усиновлення, сімейних форм виховання та патронату над дітьми.

Запуск гарячої лінії є частиною обласної комунікаційної кампанії, спрямованої на популяризацію усиновлення та сімейних форм виховання дітей. Кампанія має на меті допомогти сформувати розуміння різних можливостей прийняття в родину дитини. Адже крім усиновлення це може бути також опіка/піклування, прийомна або велика прийомна сім’я (дитячий будинок сімейного типу) та патронатне виховання.

“Ми маємо сформувати розгалужену мережу сімейних форм виховання, щоб кожній дитині, яка залишилася без турботи батьків, забезпечити можливість зростати в безпечному та турботливому середовищі. Саме в сімейному оточенні можна реалізувати індивідуальний підхід до кожної дитини, зважаючи на її унікальні потреби, життєву ситуацію та найкращі інтереси. Достатня кількість підготовлених прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та патронатних вихователів дозволить дітям, які з різних причин залишилися без турботи батьків, одразу потрапляти в сімейне оточення, минаючи інституційні заклади. Така система не лише забезпечить право кожної дитини на виховання в сім’ї, але й сприятиме її гармонійному розвитку та успішній соціалізації”, — зазначає Альона Атаманюк, заступниця голови Чернівецької ОВА.

У межах інформаційної кампанії вже у Чернівцях та області розміщені тематичні білборди й сітілайти з номером безкоштовної гарячої лінії, планується також запуск соціальної реклами, організація інформаційних заходів у громадах.

Усе це — перші кроки активної фази впровадження реформи системи догляду та підтримки дітей на Буковині, яка стала одним із 10 демонстраційних регіонів України. Зокрема, в пілотних громадах буде впроваджено мінімальний пакет соціальних послуг, які відповідатимуть потребам сімей із дітьми.

Кожна дитина потребує сімейного тепла, турботи і підтримки дорослих, що є необхідним для її повноцінного розвитку. Однак реальність така, що наразі в Україні тисячі дітей зростають без батьківської турботи, ще десятки щороку стають сиротами, потрапляють до інституційних закладів. Важливо забезпечити цим дітям можливість зростати в люблячому сімейному середовищі, де вони зможуть повністю розкрити свій потенціал.

Регіон отримуватиме підтримку щодо розвитку сімейних форм виховання, послуг для родин із дітьми та дітей, які виходять із закладів, від Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Міжнародної організації СОС «Дитячі містечка».

Джерело: https://hlyboka-gromada.gov.ua/news/1725350362/