Освячення каплички

  • 703

Славили Іісуса освяченням каплички 11 січня 2020 року при в’їзді в Йорданешти з боку Ропчі Сторожинецького району, на вулиці Міхая Емінеску освятили величаву каплицю з підземеллям. Це — незрівнянний витвір у цих місцях, в освяченні якого взяла участь група священиків на чолі з Високопреосвященним Мелетієм — Митрополитом Чернівецьким і Буковинським.

Фото без опису

Сотні жителів Йорданешт та навколишніх сіл прийшли сюди, щоб возрадуватися з нагоди цієї сповненої духовності події, яку, напевне, сам Господь Бог не випадково призначив саме на час, коли ми радіємо Народженню в плоті Спасителя. Тут, в долині Сірету, Він був прославлений і освяченням цього ансамблю. Високопреосвященний Мелетій зазначив, що підземелля каплички символізує келію, в якій народилось дитятко Іісус.

У своїй проповіді опісля служби освячення Благочинний Глибоцького району — митрофорний протоієрей Іоан Горда мовив, що цей ансамбль може символізувати як Різдво Христове — підземною своєю частиною, так і Його розп’яття — хрестом з розіп’ятим образом, який зустрічатиме та благословлятиме подорожуючих. Щоправда, Іісус народився в набагато біднішій келії, що символізує скромність. Вона має бути притаманна усім нам, сказав на завершення благочинний.

Слова вдячності тим, хто долучився до зведення каплиці, мовили отець Марчел Ніцу — настоятель  Сятомихайлівської церкви та сільський голова Георгій Лютик. Хор «Фіій Арбороасей» (диригент отець Василь Пожога) співав колядки. Співали їх і найменші колядники села, підготовлені студенткою Марією Ніцу, за що були обдаровані солодощами високим архієреєм.

Але  чия та матеріальна пожертва і хто трудився над зведенням каплички? Кому були адресовані стільки подяк?

Те, що можна побачити тут, є пожертвою братів Тоадера,  Миколи та Георгія Білецьких з Йорданешт. Вони виросли в багатодітній сім’ї — було їх десятеро братів і сестер. І то була їхня воля — збудувати каплицю за упокій батьків, особливо матері Варвари, яка була, як зазначив отець Іон Банилян, надзвичайно набожною жінкою, та за здоров’я їхніх сімей, братів і сестер, всього їхнього роду. І це не єдина їхня пожертва для Церкви Христової, багато залишається в тайні.

Високопреосвященний Мелетій — Митрополит Чернівецький і Буковинський вручив братам Тоадеру,  Миколі та Георгію Білецьким Похвальні грамоти «за труду на славу Церви Христової», назвавши їх «фундаторами каплиці на честь Різдва Христового в селі Йорданешти Глибоцького благочиння».