Пільги, які застосовуються при сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

  • 267

Пільги, які застосовуються при сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що згідно з п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується: а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів; б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Слід пам'ятати, таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Відповідно до п.п. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 п. 266.4 cт. 266 ПКУ для фізичних осіб не застосовуються до: об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ; об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності) (п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ).

 

Центри обслуговування платників Буковини з початку року надали понад 37,8 тис адміністративних послуг

При державних податкових інспекціях Головного управління ДПС у Чернівецькій області функціонують 13 Центрів обслуговування платників (ЦОП), де платники податків можуть отримати широкий спектр сервісних послуг. Центрами обслуговування забезпечується надання 75 видів адміністративних послуг.

Загалом, за п'ять місяців 2021 року працівниками ЦОПів опрацьовано більше 37,9 тис звернень, з яких 37,8 тис – платникам області надано адміністративні послуги. Слід відзначити – 6,2 тис послуг платники отримали в електронному вигляді, решта 31,6 тис – безпосередньо в ЦОПах.

Основна частина наданих адмінпослуг - видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Всього за звітний період поточного року надано понад 21 тис таких послуг.

З переліком адміністративних послуг, що надаються Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області та Інформаційними картками адміністративних послуг можна ознайомитись на сайті «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» у розділі «Адміністративні послуги» https://cv.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/administrativni-poslugi-golov-upr-dfs.

Разом з тим, для забезпечення запобіганню поширенню захворювання на COVID- 19, в чергове, рекомендуємо платникам утриматися від відвідування центрів обслуговування платників без нагальної потреби. Особливо, якщо проблему, з якою платник збирається звернутися до ЦОП, можна вирішити дистанційно (онлайн або поштою).

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (http://cabinet.tax.gov.ua) платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Якщо ж причина звернення невідкладна і потребує обов’язкового відвідування ЦОП, просимо буковинців здійснити попередній запис за телефоном відповідного ЦОП та при відвідуванні дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо зменшення впливу та передачі гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Контактні телефони попереднього запису для відвідування територіальних ЦОПів:  https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/447910.html

До відома: на період карантину Центри обслуговування платників працюють з 8 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв. (у п’ятницю з 8 год. 00 хв. до 15 год. 45 хв.) з обідньою перервою з 12 год. 00 хв. до 12 год. 45 хв., та з технічними перервами для санітарної обробки та провітрювання кожні дві години на 10 – 15 хв.

 

Приватні підприємці-спрощенці І та ІІ груп звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки

Про це інформують в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Відтак, платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки, один раз на рік, протягом одного календарного місяця.  Також звільняються від сплати єдиного податку і у випадку хвороби,  якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Щоб скористатись правом на відпустку платникам необхідно подати до органу податкової служби за місцем реєстрації заяву у довільній формі з інформацією про період запланованої відпустки чи терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності.

З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендується заяву щодо періоду щорічної відпустки подавати до початку відпустки. А заяву щодо терміну втрати працездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

Звертаємо увагу, що за цей період підприємці не звільняються від сплати єдиного соціального внеску, який необхідно сплати в розмірі не менше мінімального страхового платежу, тобто 1320 грн, а також якщо під час відпустки або лікарняного  підприємець отримує дохід, то за такий період йому доведеться сплатити єдиний податок, оскільки отримання коштів є підтвердженням ведення діяльності. 

Нагадаємо, що подати заяву платники можуть і без відвідування органу ДПС за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника», скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної його частини, де фізичні особи - підприємці мають можливість направити документ до ДПС у форматі pdf. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар