Відзначення 14 жовтня Дня захисників та захисниць України

  • 288

Фото без описуФото без описуФото без опису14 жовтня 2021 року в приміщенні Карапчівського сільського будинку культури було проведено концерт з нагоди відзначення Дня захисників та захисниць України та Покрови Пресвятої Богородиці.

14 жовтня 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 806 "Про День захисника України". Відтепер це свято відзначатиметься цього дня щорічно. Згідно з Законом №2187 від 5 березня 2015 року про внесення зміни до ст. 73 Кодексу законів про працю України - цей день визначено святковим і неробочим. Указ Президента України "Про відзначення у 2015 році Дня захисника України" від 23.08.2015 року № 497 передбачає, що святкування 14 жовтня відбудуться на державному рівні, із залученням органів влади та місцевого самоврядування, медійної спільноти та громадськості.

День захисника України має значно ширший контекст, аніж привітання чинних військовослужбовців. Це й день пам'яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за свою землю і відстоював суверенітет України після здобуття нею незалежності. Сьогодні справа захисту української незалежності згуртувала і кадрових військових, і добровольців, і волонтерів, тому коло тих, кого ми вшановуємо як захисників України, включає і їх.

 

Довідка про історію свята

День захисника України призначено на церковне свято Покрови Пресвятої Богородиці. В Русь-Україну це свято прийшло з Візантії після запровадження християнства. Князь Ярослав Мудрий над Золотими Воротами в Києві збудував надбрамний храм на честь Богоматері.

Українська традиція вшанування Покрови була продовжена в козацьку добу. На Запорозькій Січі це свято було одним з найголовніших. Цього дня відбувалися ради, де вибирали кошового та старшину, а січові церкви зводили передусім на честь Покрови Пресвятої Богородиці. У Гетьманщині виникає й цілком новий тип ікони - "Козацька Покрова". На ній під омофором Діви Марії іконописці розміщують українських ієрархів, гетьманів, старшину та значних козаків.

У XX ст. традицію пошанування Покрови як опікунки українського війська перейняла Українська повстанська армія. Саме день 14 жовтня 1942 року вважається символічною датою її постання.

У ХХІ ст. другий рік святкування цього свята припадає на другий рік формування справжньої української армії — оновлення Збройних Сил України, їх професіоналізації та розвитку в найскладніших умовах — воєнної агресії.

 

З повагою, Карапчівський сільський голова                                                         Георгій ЛЮТИК

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті