148 буковинських платників почали використовувати ПРРО у смартфоні

  • 580

 

148 буковинських платників почали використовувати ПРРО у смартфоні

За інформацією заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталії Чернівчан від початку запровадження «новацій» 148 платників зареєстрували 168 програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО). Всього в області кількість діючих РРО на 1 березня 2021 року складає 4686 одиниць.

За словами посадовиці, проведення роз’яснювальних заходів з питань застосування ПРРО дає свої результати, багато бізнесменів уже не бояться фіскалізації, а ті хто зареєстрував ПРРО грамотно користуються його перевагами.

Хочу звернути увагу бізнесу - продовжує Наталія Василівна - на переваги використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) .

Найперше – безкоштовне програмне забезпечення можна завантажити на смартфон, планшет, комп’ютер тощо. Другий важливий фактор - швидка та зручна реєстрація ПРРО через Електронний кабінет та електронні чеки замість паперових.

Також серед інших можна назвати ще такі плюси застосування ПРРО: відправка покупцю електронних чеків, ведення обліку товарів, формування звітності за будь-який період, робота в режимі офлайн (до 36 годин разово та не більше 168 годин на місяць), онлайн підрахунок податків та знижок, сканування штрих-коду для отримання ціни товару з бази даних, фіксування дати, часу та деталей операції розрахункової операції, підключення до РРО вагів - підсумовує Наталія Василівна.

 

На замітку платникам – електронний підпис

Як отримати ЕДП у Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС (алгоритм дій)?

На період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусу COVID-19 на території України для отримання у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС електронних довірчих послуг необхідно:

Здійснити попередній запис до відповідного відокремленого пункту реєстрації (режим роботи ВПР та засоби зв’язку опубліковані на офіційному інформаційному ресурсі Надавача у розділі «Контакти» (https://acskidd.gov.ua/contacts)).

Звертаємо увагу, що попередній запис здійснюється протягом дня на наступний робочий день (рекомендований час попереднього запису з 8 год. 15 хв. до 9 год. 00 хв.);

Підготувати необхідний перелік реєстраційних документів для отримання ЕДП, з яким можливо ознайомитись у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» офіційного інформаційного ресурсу Надавача (https://acskidd.gov.ua/etrusted-services), обравши відповідну категорію;

Прийти у відповідний ВПР на зазначений час (повідомлений працівником ВПР під час запису) з оригіналами документів для ідентифікації користувача та передачі необхідних для реєстрації документів (ВПР не надає послуги з копіювання, друку та заповнення реєстраційних карток, бланків та інших документів, а також не здійснює продаж або безоплатне надання захищених носіїв особистих ключів). При цьому надання ЕДП здійснюватиметься лише за наявності у клієнтів засобів захисту від респіраторних захворювань.

Наразі в карантинних умовах підрозділ Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області працює за попереднім записом. Телефон для запису: (0372)51-43-79. Адреса:  м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, буд. 200а, 1-й пов.,  каб. 110.

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»:

https://t.me/infoTAXbot

Підписуйтесь на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua , facebook.com/TaxUkraine/ , youtube.com/TaxUkraine

 

Кампанія декларування – 2021: запитання платника щодо нарахування податкової знижки

Який алгоритм розрахунку податкової знижки в частині сум витрат на сплату страхових внесків, сплачених за договорами довгострокового страхування життя (недержавного пенсійного забезпечення)?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, пп. 166.3.5 п. 166.3 ст. 163 Податкового кодексу України передбачено, що платник податку має право включити до податкової знижки, зокрема, суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї  першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

а) при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – суму, визначену в абзаці  1 п.п. 169.4.1 п. 169.4 тст.169 Кодексу ( у 2020 році: 2102 грн. х 1.4 = 2940 гривень);

б) при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю – 50 відс. суми, визначеної в абзаці першому п.п.169.4.1 п.169.4 ст. 169 Кодексу, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї (у 2020 році: 2102 грн. х 1.4 х 50 відс. = 1470 гривень).

Наприклад: якщо договір страхування життя, що передбачає сплату платником податків страхового платежу (страхового внеску, страхової премії) за рік у сумі 16000, розпочинався 14 серпня 2020 року і платником податків у серпні 2020 року сплачено страховий платіж за рік у сумі 16000 грн ( з 14.08.2020 по 13.08.2021), то з урахуванням норм п.п. «а» п.п. 166.3.5 Кодексу платник податку має право віднести на витрати суму фактичних витрат за 5 місяців дії договору у звітному податковому 2020 році, що не перевищує 14700 грн. (2940 грн. х 5 місяців).

При страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення за вищезазначеними умовами понесених витрат платник податку має право віднести на витрати суму, що не перевищує 14700 грн. (2940 грн. х 5 місяців х 50%).

Отже, нормами Кодексу передбачено, що платник податків має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, на сплату страхових платежів ( страхових внесків, страхових премій), які не мають перевищувати обмеження, встановлені п.п. «а» та «б»  п.п. 166.3.5 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування.

Податковою знижкою можна скористатись до 31 грудня 2021 року.

Подання декларації про майновий стан та доходи з метою отримання податкової знижки

 

 

Більше сотні буковинців стали учасниками «Дня відкритого спілкування» у податковій службі області

Під час проведення  «Дня відкритого спілкування», який  відбувся 19 березня 2021 року в усіх територіальних відділеннях податкового відомства краю проведено сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія», роз’яснювальні зустрічі з відвідувачами ЦОПів та розповсюдження серед них друкованої продукції.

Ініціатор проведення заходу - начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак відзначив, що створено ще один дискусійний та роз’яснювальний майданчик. Також посадовець звернув увагу, що в період карантинних обмежень, такий спосіб комунікацій з податківцями доступний та дієвий.

За словами посадовця, основне завдання заходу поінформувати буковинців про нюанси деклараційної кампанії – 2021 здійснено. Зокрема говорили з платниками про види доходів які підлягають декларуванню, про терміни і способи подання декларацій, про можливості електронних сервісів та отримання податкових знижок.

Після проведення заходу, його організатори детально проаналізував усі запитання абонентів та визначили які питання найчастіше задавали буковинці і які відповідно потребують додаткового роз’яснення через ЗМІ та під час проведення зустрічей з буковинцями.

Усього на «гарячу лінію» до всіх територіальних управлінь впродовж сеансу надійшло 78 дзвінків – кожен отримав абонент отримав кваліфіковані роз’яснення, особисто з начальником Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталієм Шпаком поспілкувалися 5 буковинців. Ще 35 платників цього дня отримали консультації особисто в приміщенні ЦОПів.

Під час заходу розповсюджено 250 примірників друкованої продукції щодо Деклараційної кампанії – 2021: серед яких пам’ятки та календарики.

Фотозвіт: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/458609.html

 

ЦОПи: Понад 12,8 тисяч адмінпослуг надано платникам податків Буковини з початку року

Впродовж січня – лютого 2021 року до центрів обслуговування платників та відділень державних податкових інспекцій Чернівецької області за зверненнями платників надано понад понад 12,8 тисяч адміністративних послуг.

Відтак, найактуальнішими запитами серед відвідувачів ЦОПів стали отримання карток платників податків з присвоєнням реєстраційного номера платника (наразі їх видано 5,1 тис) та відомостей з Державного реєстру фізичних осіб (ДРФО) про суму виплачених доходів та утриманих податків (їх видано 2 тис).

Слід зазначити, що свою популярність не втрачають такі послуги, як надання витягу з реєстру платників єдиного податку (надано 994 витягів), реєстрація платників єдиного податку (зареєстровано 1204 платників), реєстрація книг обліку розрахункових операцій (зареєстровано 1020 книг), довідки про отримані доходи отримали 479 буковинців, а також 328 платників отримали довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету.

Як зазначають податківці, інформація, а саме стандарти надання кожної адмінпослуги, є у відкритому доступі – в розділі «Діяльність»-«Адміністративні послуги» на субсайті територіальних органів ДПС https://cv.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/ .

Також у податковій службі акцентують, що на період карантину для отримання адміністративних та інших послуг кращу використовувати електронні сервіси ДПС, зокрема, Електронний кабінет платника податків https://cabinet.tax.gov.ua/.

До відома: всю необхідну та корисну інформацію можна отримати на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області https://cv.tax.gov.ua/ та у соціальній мережі Facebook.

Також податківці наголошують, інформація про сервіси податкової, анонси, роз’яснення, коментарі фахівців та інші корисні повідомлення розміщені на офіційних сторінках: fb.com/TaxUkraine, youtube.com/TaxUkraine та t.me/tax_gov_ua.

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар