Податківці залучають відомих буковинців до агітації «Кампанія декларування доходів – 2021»

  • 563

 

Податківці залучають відомих буковинців до агітації

«Кампанія декларування доходів – 2021»

Заслужений майстер спорту України з легкої атлетики, чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м, учасник трьох Олімпійських ігор  - Іван Гешко підтримав сьогоднішню Акцію під назвою «Відомі буковинці агітують задекларувати доходи», ініційовану Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області.

У такий спосіб податківці нагадують громадянам про необхідність подати декларацію про доходи до 1 травня 2021 року та вчасно сплатити податки.

Мета акції – підвищити обізнаність буковинців та привернути увагу до добровільної сплати податків.

Відео: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/463406.html

 

Застосування ПРРО: Відповіді на запитання буковинських платників

Чи потрібно СГ виконувати додаткові налаштування в ПРРО, який встановлений на комп’ютер (планшет, телефон тощо) у разі здійснення розрахункових операції із застосуванням електронних платіжних засобів?

Суб’єкту господарювання не потрібно виконувати додаткові налаштування в програмному реєстраторі розрахункових операцій, який встановлений на комп’ютер (планшет, телефон тощо) у разі здійснення розрахункових операції із застосуванням електронних платіжних засобів.

При цьому, при проведенні таких розрахунків суб’єкту господарювання необхідно обрати тип оплати – «Карткою».

Яким чином СГ може здійснити перехід з програмного забезпечення (далі – ПЗ) ПРРО, яке надається ДПС, на ПЗ, розроблене іншими виробниками?

З метою переходу з програмного забезпечення (далі – ПЗ) програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО), яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі (як і будь-якого іншого ПЗ) на ПЗ інших виробників (комерційних) суб’єкту господарювання необхідно закрити зміну на такому ПРРО, здійснити налаштування іншого ПЗ та розпочати роботу.

 

Електронне листування: Запитання відповіді щодо листування платників податків та контролюючих органів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відповідають на запитання платників податків щодо електронного листування платників та контролюючих органів.

Перелік запитань:

Який  порядок  листування платників податків та контролюючих органів в електронному кабінеті?

Як платник податків стає суб’єктом електронного документообігу?

Яким чином контролюючий орган надсилає листи платнику податків, якщо платник податків не подав заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет?

Як відбувається листування з податковими органами через електронний кабінет платника податків?

Чи може платник податків відмовитись отримувати документи через електронний кабінет?

У яких випадках припиняється електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом ?

Відповіді на запитання розміщені на офіційній сторінці ДПС у Чернівецькій області за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/463390.html

 

Деклараційна кампанія 2021:

Яким чином спадкоємці виконують грошові зобов’язання з ПДФО померлої ФО?

Підпунктом 37.3.2 п. 37.3 ст. 37 ПКУ визначено, що підставами для припинення податкового обов’язку, крім його виконання є, зокрема, смерть фізичної особи.

У разі смерті платника податку або оголошення його судом померлим чи визнання безвісно відсутнім податок на доходи фізичних осіб за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку, винесення такого судового рішення. У разі відсутності нарахованих доходів податок сплаті не підлягає (п. 162.3 ст. 162 ПКУ). 

Статтею 1216 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).

Згідно з п. 99.1 ст. 99 ПКУ виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.
Претензії спадкоємцям пред’являються контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством України для пред’явлення претензій кредиторами спадкодавця. 

Після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців.

Протягом строку прийняття спадщини на грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавців пеня не нараховується. 

При цьому, у разі переходу спадщини до держави грошові зобов’язання померлої фізичної особи припиняються.

Особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу стосовно особи, яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою чи визнана недієздатною, є особа, яка вступає у права спадщини або уповноважена здійснювати розпорядження майном такої особи (п.п. 97.4.4 п. 97.4 ст. 97 ПКУ).

 

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар