Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області про необхідність вчасної сплати за ліцензії на право торгівлі підакцизними товарами та зберігання пального

  • 298

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області про необхідність вчасної сплати за ліцензії на право торгівлі підакцизними товарами та зберігання пального

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан звернулась додо платників податків, які в своїй діяльності зобов’язані використовувати ліцензії, зокрема це діяльність, яка потребує ліцензій на право оптової, роздрібної торгівлі алкогольними, тютюновими виробами, пальним, а  також на зберігання пального.

Правила ліцензування визначені Законом України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».  Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, у заяві зазначається вид господарської діяльності, на провадження якого суб’єкт господарювання має намір одержати ліцензію.

Для контролю  за сплатою річної плати за ліцензії, платник подає контролюючому органу, уповноваженому видавати ліцензії, копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату. У разі відсутності чергового платежу за ліцензію на дату граничного терміну сплати, така ліцензія призупиняється.

Наталія Чернівчан звернула увагу cуб’єктів господарювання, що податковою службою удосконалено електронний сервіс, який дає змогу оперативно в автоматизованому режимі повідомляти суб’єктів господарювання про наближення терміну чергового платежу за ліцензію, призупинення дії ліцензії або анулювання ліцензії на певний вид діяльності.

Зокрема, повідомлення про необхідність внесення чергового платежу за ліцензію автоматично формується та направляється суб’єкту господарювання засобами електронного зв’язку за 30, за 20, за 10 та за 5 днів до настання терміну сплати за ліцензію.

Посадовиця наголосила, що  торгівля підакцизними товарами, а також зберігання пального без наявності ліцензії тягне за собою застосування фінансових санкцій.

Відео: https://www.facebook.com/tax.chernivtsi/videos/885767852012748/

 

Запитання від платника: Яка сума вважається доходом фізичної особи – платника єдиного податку ІІ–III груп у разі отримання виручки в іноземній валюті за надані товари?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, у разі отримання за договором (контрактом) виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги) доходом фізичної особи-підприємця – платника єдиного податку ) є сума коштів в іноземній валюті, визначена в договорі (контракті) та перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання валюти.

Доходом для фізичної особи-підприємця – платника єдиного податку ІІ-ІІІ груп, згідно з п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового Кодексу України, є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) та матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Також відповідно до ст. 292.2 Податкового Кодексу України, до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ).

Пунктом 292.6 ст. 292 ПКУ встановлено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у готівковій або безготівковій формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

 

Місцеві скарбниці від роздрібної торгівлі підакцизними товарами отримали 63,4 мільйонів гривень

За перше півріччя 2021 року суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів сплачено до місцевих скарбниць області 55,2 млн грн акцизного податку, індикативний показник виконано на 121,2 відсотки.

Станом на 01.07.2020 року на території Чернівецької області зареєстровано 2107 суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі алкогольними напоями та  тютюновими виробами.

Зазначеними суб'єктами господарювання отримано 4701 ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі 2601 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2106 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами. У червні зокрема видано 478 ліцензій. Надходження від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за цей же період склали 8,2 млн грн.

За несвоєчасну сплату чергового платежу з початку року призупинено дію 79 ліцензій. Крім того, у зв’язку із встановленням факту продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку згідно статті 15 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» анульовано 10 ліцензій.

У податковому відомстві нагадують, що інформація щодо виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, а також реєстр місць зберігання роздрібних партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів знаходиться у відкритому доступі та постійно оновлюється на офіційному веб-порталі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/

 

Актуальне запитання: Чи можна тимчасово припинити підприємницьку діяльність?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, Законом України від 15 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» визначено Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Відтак, слід знати    Законом №755-IV та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності, зокрема у зв’язку з декретною відпусткою, хворобою чи виїздом за кордон. 

.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар