Військовий податок: буковинці цього року сплатили майже 186 мільйонів гривень

  • 269

Військовий податок: буковинці цього року сплатили майже 186 мільйонів гривень

Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Надходження за вісім місяців 2021 року, від оподаткування легально виплачених доходів, перевищують сплату за аналогічний період 2020 року на 41,4 млн грн.

У податковому відомстві зазначають, що військовий податок був запроваджений 3 серпня 2014 року. За цей період буковинці сплатили на реформування Збройних Сил України сплатили понад 1,2 мільярди гривень (1209,5 млн грн)  У 2014 році - 29,6 млн грн; у 2015 році ця сума складала 88,3 млн грн; у 2016 році - 106,2 млн грн; у 2017 році – 148,6 млн грн; у 2018 році – 189,2 млн грн; 2019рік - 222,7 млн грн; 2020 рік - 238,9 млн грн. За вісім місяців 2021 року 186,0 млн грн.

 

Податківці проведуть День відкритих дверей

Головне управління ДПС у Чернівецькій області запрошує студентів та учнів на День відкритих дверей з 22 по 24 вересня 2021 року.

Під час заходу кожен учасник зможе дізнайтеся більше інформації про права та обов’язки платників, порядок сплати податків та застосування електронних сервісів, отримати консультацію з питань застосування норм ПКУ.

Також, цікавою буде інформація про професію податківця та екскурсія у Центр обслуговування платників.

Місце проведення: Головне управління ДПС у Чернівецькій області, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану 200а.

З питань організації – участі певного /класу/групи учнів / студентів звертайтеся до сектору інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Чернівецькій області за тел. (0372)54-55-76 або ел. адреса: bukdpa@ukr.net

 

Суб’єкти господарювання які здійснюють діяльність у сфері торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що згідно з п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) із створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (далі – РК).

Таким чином, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим для суб’єктів господарювання – юридичних та фізичних осіб на загальній системі оподаткування, при здійсненні діяльності у сфері торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та наданні медичних і ветеринарних послуг на території села у разі перевищення встановленого п. 2 Постанови № 1336 граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (250 тис. грн.).

При цьому, для платників єдиного податку другої - четвертої груп (фізичних осіб – підприємців) застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим у разі здійснення реалізації лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я на території села.

Детальніше за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/498616.html

 

Запитання від платника: Чи збільшується розмір екологічного податку, якщо у СГ є факт перевищення затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів або у разі їх відсутності?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п.п. 242.1.3 п. 242.1 ст. 242 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено об’єкт та базу оподаткування по екологічному податку, що справляється за розміщення відходів, зокрема, обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання.

Згідно із п. 249.6 ст. 249 ПКУ суми екологічного податку, який справляється за розміщення відходів, обчислюються платниками самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів у порядку визначеному ПКУ. Тобто, на підставі фактичних обсягів розміщення відходів протягом звітного кварталу.

Наявність або відсутність затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів у платника екологічного податку не впливає на обчислення сум екологічного податку, що справляється за розміщення відходів.

Розмір екологічного податку при обчисленні сум податку у разі перевищення платником податку затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів або у разі їх відсутності не збільшується.

 

«Єдинники» які мають податковий борг зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ, якщо у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку першої – третьої груп обліковується податковий борг в сумі понад 3060 грн на кожне перше число протягом 6-ти послідовних місяців, наступних за кварталом, в якому він виник, то така особа зобов’язана перейти на сплату інших податків і зборів. Заяву про перехід необхідно подати в останній день другого із двох послідовних кварталів (останній день шостого місяця).

Якщо у фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку першої – третьої груп виник в середині кварталу податковий борг у сумі понад 3060 грн, то відлік двох послідовних кварталів (6 місяців) з метою її переходу на сплату інших податків і зборів починається з 01 числа місяця наступного за кварталом, в якому виник такий борг. Водночас в такої фізичної особи – підприємця протягом шести місяців перевіряється наявність боргу на кожне 01 число місяця.

 

ПДФО запитання: За якою ставкою ПДФО оподатковується дохід, отриманий ФО від продажу товару, відмінного від рухомого та нерухомого майна іншій ФО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, підпунктом 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 розд. І Податкового кодексу України визначено, що продаж (реалізація) товарів – будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Відповідно до п. 164.1 ст. 164 ПКУ базою оподаткування платника податку є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених розд. IV ПКУ.

Загальний оподатковуваний дохід – це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору та інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (п.п. 164.2.2 п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (п. 167.1 ст. 167 ПКУ).

Платники податку зобов’язані вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов’язаний відповідно до розд. IV ПКУ подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку (п.п. «а» п. 176.1 ст. 176 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, якщо фізична особо, яка здійснює продаж (реалізацію) товару, відмінного від рухомого та нерухомого майна, іншій фізичній особі, то дохід, отриманий від такої діяльності, включається до складу загального оподатковуваного доходу платника податку та підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар