Місцеві бюджети Буковини отримали понад 384,4 мільйонів гривень єдиного податку

  • 283

Місцеві бюджети Буковини отримали понад 384,4 мільйонів гривень єдиного податку

У січні - серпні цього року до місцевих бюджетів Чернівецької області надійшло понад 384,4 млн грн єдиного податку. Це на 75,8 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року – інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Так, від фізичних осіб-підприємців скарбниці громад отримали понад 318,5 мільйони гривень єдиного податку, від суб'єктів господарювання юридичних осіб – 48,3 мільйонів  гривень, від сільськогосподарських товаровиробників – 17,6 мільйонів гривень.

У податковій службі акцентують, єдиний податок є одним із бюджетоутворюючих податків, який у повному обсязі спрямовується до місцевих бюджетів. Надходження цього податку складають 14,9 відс. загальних надходжень до місцевих бюджетів.

 

Який механізм відкриття та закриття робочої зміни при застосуванні ПРРО особою, яка здійснює розрахункові операції?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, при застосуванні програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) відкриття робочої зміни особою, яка здійснює розрахункові операції, відбувається на підставі Повідомлення про відкриття зміни ПРРО (форма № 3-ПРРО, J1316801), закриття робочої зміни здійснюється на підставі Z-звіту.

 

Через Електронний кабінет можна подати заяву на повернення з бюджету надміру чи помилково сплачені податки

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що згідно з п. 43.1 ст. 43 Податкового кодексу України помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, зокрема, відповідно до ст. 43 ПКУ, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку або на єдиний рахунок, або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків (п. 43.2 ст. 43 ПКУ).

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені (п. 43.3 ст. 43 ПКУ).

Заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем.

Детальніше за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/499611.html

 

Податковий ЗІР доповнено розділом про збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, податкову базу знань «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» доповнено новим розділом «Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування», в якому вже наявні актуальні відповіді на запитання щодо податкової амністії.

Скористатися базою знань можливо у вільному доступі через вебпортал ДПС (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» на головній сторінці) або безпосередньо через пошукову систему в інтернет-мережі за посиланням https://zir.tax.gov.ua.

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс містить наступні розділи: нормативні та інформаційні документи; ставки податків та зборів; електронні довірчі послуги; програмні РРО; адміністративні послуги; податковий календар.

Також у ЗІР можна заповнити форму зворотного зв’язку, щоб отримувати інформацію про останні зміни в законодавстві з питань оподаткування, єдиного внеску, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

 

Особа з інвалідністю І або ІІ групи має право на підвищену ПСП

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що надання податкових соціальних пільг (ПСП) передбачено ст. 169 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Граничний дохід у2021 році, який дає право на застосування ПСП, становить 3180,0 грн. (Місячний прожитковий мінімум для працездатної особи 2270,0 грн. х 1,4).

Підпунктом 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ встановлено, що будь-який платник ПДФО має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року - 1135,0 грн. ( 2270,0 х 50%).

З урахуванням норм пп. 169.4.1 п. 169.4 ст.169 ПКУ платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги (1702,50 грн.), визначеної пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, для такого платника ПДФО, який є особою з інвалідністю I або II групи, у тому числі з дитинства, крім осіб з інвалідністю, пільга яким визначена п.п. «б» пп. 169.1.4 п. 169.1 ст. 169 ПКУ (пп. «ґ» пп. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 ПКУ).

З урахуванням норм п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст.169 ПКУ платник ПДФО має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати на суму ПСП у розмірі, що дорівнює 200 відсоткам суми пільги (2270,0 грн.), визначеної п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, який є, зокрема, особою з інвалідністю І і ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (пп. «б» пп. 169.1.4 п. 169.1 ст. 169 ПКУ).

Підпунктом 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ визначено, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника ПДФО протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Отже, особа з інвалідністю І або ІІ групи має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП, у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги (1702,50 грн.), якщо розмір отриманого протягом місяця доходу не перевищує граничний розмір доходу для застосування ПСП.

Особа з інвалідністю І або ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни має право на ПСП у розмірі 200 відсотків суми пільги (2270,0 грн.), якщо розмір отриманого доходу не перевищує граничний розмір доходу для застосування ПСП.

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар